Uskoro remont pruge Višegrad - Vardište

13.07.2015. 12:49 / Izvor: SRNA
Uskoro remont pruge Višegrad - Vardište

Pruga Višegrad - Vardište u narednom periodu trebalo bi da bude remontovana prvenstveno zbog njenog značaja u korištenju u turističke svrhe.

Pruga Višegrad - Vardište u narednom periodu trebalo bi da bude remontovana prvenstveno zbog njenog značaja u korištenju u turističke svrhe.

Za provođenje ovih aktivnosti zadužena su ministarstva saobraćaja Republike Srpske i Srbije zajedno sa željeznicama Srbije i Srpske, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema njihovim navodima, da bi se pruga dovela u stanje nesmetanog i bezbjednog odvijanja saobraćaja potrebno je obezbijediti nešto više od 400.000 KM, ali "Željeznice Republike Srpske" nemaju finansijske mogućnosti da to samostalno učine.

Za kompletno uređenje pruge i objekata uz prugu, uključujući stanične zgrade Vardište i Višegrad, uređenje saobraćajnog prostora za smještaj osoblja u Višegradu, niske perone u Dobrunu, ugradnju okretnice u Višegradu, signalizaciju i drugo potrebno je oko 1,5 miliona KM.

Na nedavno održanoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije donesen je i zaključak kojim se zadužuju ministarstva saobraćaja Srpske i Srbije da sa željeznicama provedu aktivnosti da se pruga Šid - Bijeljina, koja prolazi kroz Republiku Srpsku u dužini od 18 kilometara i koja je u vlasništvu "Željeznica Srbije" prenese u svojinu "Željeznica Republike Srpske".

"Na ovaj način bi se zaštitili željeznička imovina i željezničko zemljište od propadanja i otuđivanja i stvarile pretpostavke za ulaganje i osposobljavanje ove pruge za otvaranje putničkog saobraćaja", navode u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije