Bosanska Krupa: U Poslovnoj zoni Pilana 14 firmi

09.10.2015. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa: U Poslovnoj zoni Pilana 14 firmi

Poslovna zona "Pilana" se prostire na 17 ha. Na toj površini, koja je gotovo u potpunosti već iskorištena, nalazi se 14 firmi koje su u gradnju svojih objekata i hala za proizvodnju uložili preko 20 miliona maraka.

Bosanskokrupsku Poslovnu zonu „Pilana“, vjerovatno jednu od najuspješnijih i najperspektivnijih u državi, posjetili su ministar privrede Vid Šantić i ministar građenja, prostornog uređenje i zaštitu okoliša Tahir Nuhić. Sa načelnikom Općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem, kako bi se upoznali sa svim onim što je do sada urađeno, obišli su kompletno područje Poslovne zone „Pilana“ i nekoliko investitora koji se u njoj nalaze.

Poslovna zona „Pilana“ se prostire na 17 ha. Na toj površini, koja je gotovo u potpunosti već iskorištena, nalazi se 14 firmi koje su u gradnju svojih objekata i hala za proizvodnju uložili preko 20 miliona maraka. Značajna sredstva, oko pet miliona KM, u razvoj infrastrukture koja je bila jedan od preduslova za dolazak investitora uložila je i Općina Bosanska Krupa. No, to sve nije bilo dovoljno da se uredi kompletna „Pilana“. Potrebna su dodatna sredstva koja su još jednom obećana, ovaj put od strane ministra privrede USK Vida Šantića.

"Svakako da ćemo ovu poslovnu zonu potpomoći, a i drugu zonu, znam da Bosanska Krupa ima još tih prostora. Ova Vlada je došla 12. februara i nismo imali puno mogućnosti, nabrzinu smo morali donijeti budžet koji nije razvojni, koji je što se kaže preživljavajući, ali sam ja u svom Ministarstvu imao 270 hiljada KM za poslovne zone predviđene za Bužim i Kladušu ali te novce nismo iskoristili zbog toga što te lokalne zajednice nisu uspjele da osiguraju prostor na kojem bi se moglo početi raditi. Ta ćemo sredstva prenijeti u slijedeću budžetsku godinu i povećati", ističe ministar Šantić.

Priliku da za sve ono što je urađeno u Poslovnoj zoni „Pilana“ čestita načelniku Općine Arminu Halitoviću iskoristio je i ministar građenja, prostornog uređenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić.

"Naglasio bih da ćemo se mi kao Vlada u 2016. godini konačno uhvatiti u koštac sa poslovnim zonama, više ćemo sredstava namijeniti za njih, jer moramo početi pričati o realnom sektoru, a manje o stvarima o kojima se ranije razgovoralo a to su sindikati itd. Krećemo zaista u kreativnije stvari", dodaje ministar Nuhić.

Načelnik Armin Halitović ministre je upoznao sa svim onim što je urađeno i onim što se planira u budućnosti, kao i sa činjenicom da je Općina prvi i posljednji put pomoć za razvoj „Pilane“, 100 hiljada KM, od Vlade USK dobila prije četiri godine.

"Nama su potrebna sredstva da završimo ovu priču. Ono što nas još više obavezuje to su investicije koje su ministri Vlade i mogli vidjeti. Nadam se da su uvidjeli ono što je nama potrebno i da će biti sluha ako ne u ovoj onda u idućoj godini da nam se pomogne da ovu priču završimo i da investitorima koji su ovdje do sada uložili zaista velike novce pomognemo da imaju bolji ambijent, da završavaju one projekte koje su planirali", zaključuje na kraju posjete načelnik Armin Halitović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije