Firma HES Vrbas tuži RS za 46 miliona KM

19.10.2015. 11:51 / Izvor: Fena
Firma HES Vrbas tuži RS za 46 miliona KM

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić tvrdi da nije upoznat s najavom advokata preduzeća “HES Vrbas” Banja Luka da će u ponedjeljak, 19. oktobra Vladi Republike Srpske uputiti odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog neispunjenja obaveza.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić tvrdi da nije upoznat s najavom advokata preduzeća “HES Vrbas” Banja Luka da će u ponedjeljak, 19. oktobra Vladi Republike Srpske uputiti odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog neispunjenja obaveza po ugovoru o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, zaključenog 25. novembra 2004. godine.

"Nismo dobili takav zahtjev. Najavljivali su da će uputiti određeni zahtjev prema Vladi, a kada vidimo njegov sadržaj adekvatno ćemo odgovoriti - ustvrdio je Đokić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Istovremeno, navodi da postoje jasno precizirani ugovorni odnosi s ovom kompanijom, kao koncesionarom, pa i u slučaju raskida ugovora. - Ovo ne treba dramatizovati i ne očekujem da je Vlada svojim djelovanjem nanijela štetu ovom koncesionom ugovoru", usvrdio je Đokić.

Advokat "HES Vrbas“ Feđa Bičakčić rekao je da je šteta koja se odnosi na ulaganja u imovinu i obaveze koje je društvo imalo u toku poslovanja oko devet miliona KM, dok 36 miliona KM predstavlja izgubljenu dobit za posljednjih pet godina, koja je trebalo da bude stečena da je preduzeće radilo.

Direktor “HES Vrbas” Nemanja Petković istakao je da je preduzeće osnovano da bi realizovalo projekt izgradnje hidroelektrana na Vrbasu, te da je sve svoje obaveze prema Vladi Republike Srpske ispoštovalo.

"Najkompetentnije kompanije u Evropi su bile spremne da s nama uđu u projekt izgradnje hidroelektrana", napomenuo je Petković.

Advokatska kancelarija “Baroš”, kao punomoćnik preduzeća “HES Vrbas” uputila je 29. septembra obavještenje Vladi Republike Srpske o raskidu Ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, odnosno HE Krupa i HE Banja Luka, jer do realizacije ugovora nije došlo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije