Zagrebinspekt podizvođač na projektu CB-GREEN koji finansira EU

30.10.2015. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Zagrebinspekt podizvođač na projektu CB-GREEN koji finansira EU

Cilj projekta je unapređenje sistema upravljanja energijom u lokalnim zajednicama i promoviranje sistema EE i održive energije u prekograničnom području kroz zajedničke inicijative partnera iz HNŽ i Zadarske županije.

Kompanija Zagrebinspekt d.o.o. Mostar je podizvođač na projektu CB-GREEN koji finansira Europska unija putem IPA komponente II – Prekogranična suradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine 2007-2013.

Cilj projekta CB-GREEN je unapređenje sistema upravljanja energijom u lokalnim zajednicama i promoviranje sistema energetske učinkovitosti i održive energije u prekograničnom području kroz zajedničke inicijative partnera iz Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i Zadarske županije. Projekt provode Općina Neum, Grad Mostar i Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH iz Bosne i Hercegovine i Grad Zadar, Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova doo i NVO "Eko-Zadar" iz Hrvatske.

Direktor kompanije Zagrebinspekt Sandro Zovko za poslovni portal Akta.ba je kazao da je ovo bio jako težak zadatak budući da je energetski učinkovita javna rasvjeta trebala da bude uz more u zoni poslolice i jakih vjetrova, a uz to u sistemu bez napajanja električnom energijom.

"Projekat je napravljen kvalitetno,  a urađena je i tehno-ekonomska analiza koja je razmatrala tri različita tehnička rješenja kroz instalaciju i eksploataciju objekta u dvadestegodišnjem razdoblju.  Odabrano rješenje LED rasvjete se pokazalo kao optimalno tehničko rješenje", kazao je Zovko, ističući kako sad idu prema implementaciji projekta.

Osim ovoga projekta Zagrebinspekt planira i druge projekte koji će u budućnosti donijeti i nova radna mjesta. U okviru kompanije djeluju četiri odjela, odnosno odjel projektiranja, hidrotehnike, okoliša i energetske efikasnosti, te laboratorij koji je akreditiran prema BAS EN ISO/IEC 17025:2006. od strane Instituta za akreditiranje BiH – BATA.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije