U proizvodnju peleta uložili četiri mil. KM: Skoro sve plasiraju u izvoz

04.11.2015. 13:28 / Izvor: Akta.ba
U proizvodnju peleta uložili četiri mil. KM: Skoro sve plasiraju u izvoz

Kako kompanije sve veću šansu vide u proizvodnji ekološkog goriva kao što je pelet pokazuje i primjer poduzeća Final Group koje je prije tri mjeseca počelo sa proizvodnjom peleta u Sanskom Mostu. Kompanija je do u ovaj pogon uložila oko četiri milijuna KM.

Kako kompanije sve veću šansu vide u proizvodnji ekološkog goriva kao što je pelet pokazuje i primjer poduzeća Final Group koje je prije tri mjeseca počelo sa proizvodnjom peleta u Sanskom Mostu.

Trenutno im se dnevna proizvodnja kreće oko 40-tak tona visokokvalitetnog peleta, a skoro čitavu proizvodnju izvoze na strano tržište. 

"Proizvode plasiramo u Italiju, Sloveniju i Austriju, a veoma male količine idu i na naše tržište", kaže Adis Memić, koji radi u oblasti nabavke Final Groupa.

Navodi da se radi o potpuno automatiziranoj liniji za proizvodnju pelet, jednoj od tehnološki najmodernijih, koja ne zahtijeva puno radne snage.

Kompanija je do u ovaj pogon uložila oko četiri milijuna KM. Završili su čitav procesa ulaganja, ali još uvijek ima radova koje moraju napraviti kao što su radovi na prijemnom lageru sa kojeg se drvo povlači u proizvodnju te sitni poslovi oko uređenja zgrade.

Posjeduju FSC certifikat, a što se tiče sirovine Memić kaže da je nabavljaju od certificiranih proizvođača sa područja USK i RS-a koje također imaju certifikat o upravljanju šumskim bogatstvom. To su Unsko-sanske šume i Šume RS.

Plan im je za dvije godine duplo povećanje proizvodnje na nekih 120 tona dnevno. Trenutno imaju 30-tak zaposlenih, a sa povećanjem proizvodnje planiraju i povećanje zaposlenih.   D.K.

Foto: www.inmedia.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije