Najveći interes Kantona Sarajevo je u projektima tretiranja otpada

27.11.2015. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Najveći interes Kantona Sarajevo je u projektima tretiranja otpada

Svoj interes ovdje GET posebno pokazuje u proizvodnji solarnih izvora energije, ali iza sebe imaju realizirane projekte reciklaže, spalionica svih vrsta otpada i dobijanje električne energije i gasa iz tih procesa.

Projekte finansiranja i proizvodnje obnovljive energije koji bi mogli biti interesantni za našu zemlju i uže područje Kantona na sastanku sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima u Vladi KS predstavila je danas njemačka kompanija GET-AG, "German Environmental Technologies", jedna od najinovativnijih kompanija u ovoj oblasti.

Svoj interes ovdje GET posebno pokazuje u proizvodnji solarnih izvora energije, ali iza sebe imaju realizirane projekte reciklaže, spalionica svih vrsta otpada i dobijanje električne energije i gasa iz tih procesa. Roland Hensel iz GET-a detaljnije je predstavio ovu ponudu:

"Mi smo u posjeti vašoj zemlji i potencijale za proizvodnju solarne energije vidimo u Hercegovini,  gdje ima mnogo sunčanih dana. Partneri sa kojima radimo imaju sredstva za ovakve projekte i imaju interes da u državama regije ponude i izgrade neka od postrojenja za proizvodnju ovakve energije", naglasio je on, ali i dodao da duge i obimne administrativne procedure poskupljuju i čine čitav proces i konačan proizvod skupljim nego što je to npr. u Njemačkoj.

Kanton Sarajevo nije pogodno podneblje za proizvodnju solarne energije, a naše potrebe su  usmjerene u projekte spalionica otpada i njegove reciklaže. Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić je istakao da je naš trenutni interes tretiranje otpada na gradskoj deponiji, ali i mulja koji će se taložiti kada prečistač vode na Butilama bude ponovno stavljen u pogon.  Na Gradskoj deponiji postoji i problem tretmana procjednih voda, koji nije do kraja riješen, i GET bi mogao dati bolje rješenje od trenutnog.

O projektima proizvodnje obnovljih izvora energije nastavit će se razgovori, a kako je poručio ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, tamo gdje prepoznamo zajednički interes i gdje budu stvorena nova radna mjesta, učinit ćemo sve da administarcija ne bude prepreka u realizaciji takvih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije