Tenderska dokumentacija za projekat grijanja na biomasu do kraja mjeseca

05.03.2016. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Tenderska dokumentacija za projekat grijanja na biomasu do kraja mjeseca

Predstavnici firme interEnergo ponudili su pomoć za rješavanje dodatne projektne dokumentacije, te poziv da naša delegacija posjeti lokalne zajednice u Austriji koje imaju iskustva sa kogeneracijom.

Predstavnici austrijske firme interEnergo, čije je sjedište u Ljubljani, posjetili su opštinu Sokolac, kako bi se bolje upoznali sa projektom „Sistem daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu“, koji je ovih dana predstavljen na Jahorini.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, zainteresovanost ove firme je posljedica predtenderskog predstvljanja aktuelnog projekta.

"Na sastanku upoznali smo goste sa mogućnošću nabavke sirovina, plasiranjem toplotne energije i o narednim planovima koje ćemo sprovoditi u okviru realizacije projekta. Predstavnici firme interEnergo ponudili su pomoć za rješavanje dodatne projektne dokumentacije, te poziv da naša delegacija posjeti lokalne zajednice u Austriji koje imaju iskustva sa kogeneracijom, kako bismo vidjeli koje su prednosti ili eventualno problemi sa kojima se možemo suočiti. Sigurno ćemo prihvatiti ovaj poziv i prijedlog, te nastaviti razgovore u narednom periodu", istakao je Bjelica.

Predstavnik firme "interEnergo" Jože Bajuk rekao je nešto više o djelatnostima kojima se firma bavi.

"Mi smo dio austrijske grupe Kelag, jednog od vodećih energetskih društava u srednjoj Evropi. Bavimo se investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Prisutni smo u Republici Srpskoj na prostoru oko rijeka Une i Sane. Tu imamo dvije elektrane koje su u pogonu, a treću završavamo ove godine. Zainteresovani smo i za ulaganje u kogeneraciju, biomasu, energiju vjetrova, te solarnu, naročito u lokalnim zajednicama koje imaju kapacitete za realizovanje projekata kao što je ovaj u Sokocu", naglasio je Bajuk.

Tenderska dokumentacija projekta "Sistem daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu" trebalo bi da bude objavljena do kraja ovog mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije