Otvorena Glavna gradska magistrala u Zenici vrijedna 25 mil. dolara

07.04.2016. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Otvorena Glavna gradska magistrala u Zenici vrijedna 25 mil. dolara

Projekt  gradnje GGM-a je ideja koja je nastala prije 40 godina. Prije četiri godine, zahvaljujući Saudijskom fondu za razvoj koji je odobrio kredit od 25 miliona dolara, počela je  realizacija prve faze projekta.

U Zenici je održana prigodna svečanost povodom završetka  projekta Glavne gradske magistrale.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju iz privrednog i političkog života, zvanica iz Kraljevine Saudijske Arabije i građana.

Goste je prigodnim obraćanjem pozdravio Gradonačelnik Husejin Smajlović.

"Zahvalnost izražavamo svima onima koji su na bilo koji način potpomogli realizaciju ovog projekta od projektanata, izvođača, nadzora, svih nivoa vlasti - kantonalni, federalni, državni, članova Gradskog vijeća Zenica, kao i svim saradnicima a naročito onim hrabrijim. Naravno, najveću zahvalnost izražavamo Kraljevini Saudijskoj Arabiji koja je izuzetno povoljnim zajmom omogućila realizaciju ovog projekta. Na kraju, moramo istaći da smo realizirajući ovaj projekt stekli pouzdano iskustvo i čvrsto uvjerenje da Bosna i Hercegovina, uprkos svemu, ima kvalitetne kapacitete i solidne resurse za realizaciju ovakvih i većih projekata. To nas sve treba i mora da raduje", istakao je Gradonačelnik. 

Ovom prilikom  obratili su se i Hani Abdullah M. Mominah, Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, Mirsada Heleg, direktor Agencije za realizaciju projekta GGM, Hamed Ramić, predstavnik Konzorcija izvođača radova i Mr. Hassan Al-Attas, Director of operation.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju projekta kojim se rješava dugogodišnji problem saobraćaja u Zenici te povezuje grad sa autocestom koridorom 5c i magistralnim  putem  M-17. Dionica je dugačka 3,25 kilometara i ima 14 kružnih raskrsnica, po čemu je Zenica postala prepoznatljiva. Zenica se svrstala među gradove s modernom gradskom saobraćajem.

Simboličnim presijecanjem vrpce i otkrivanjem ploče na ulazu u Zenicu koji krasi fontana,  Gradonačelnik je s gostima iz Saudisjke Arabije ozvaničio završetak projekta, a nakon toga je kolona vozila obišla magistralu.

Projekt  gradnje GGM-a je ideja koja je nastala prije 40 godina. Prije četiri godine, zahvaljujući Saudijskom fondu za razvoj koji je odobrio kredit od 25 miliona dolara, počela je  realizacija prve faze projekta.

Izvođači radova, koji su sačinjavali Konzorcij, bili su:  "Euroasfalt"  Sarajevo, ŽGP Sarajevo, "Almy Transport" Zenica, GP "Put" Sarajevo, Jata Srebrenik i "Deling" Tuzla. U okviru Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica formirana je Agencija za realizaciju projekta koja je vodila realizaciju ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije