U novembru će biti izgrađen most Ljubovija - Bratunac

21.09.2016. 08:14 / Izvor: Fena
U novembru će biti izgrađen most Ljubovija - Bratunac

Predviđeno je da izgradnju mosta i pristupne saobraćajnice sa srbijanske strane finansira Republika Srbija.

Tokom novembra trebalo bi da bude završena gradnja mosta preko Drine od Ljubovije do Bratunca, tvrdi ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

"Iako će most biti završen u novembru, građani ga neće moći koristiti dok ne bude završena izgradnja graničnih prijelaza, što bi moglo da bude početkom naredne godine", rekla je Mihajlović novinarima u Banjoj Luci. 

Pojasnila je i da je od Vijeća ministara BiH dobila informaciju da će završiti sve preuzete obaveze u realizaciji izgradnje graničnih prijelaza kod mosta preko Drine. 

"Infrastrukturni projekti se moraju realizovati da bi se povezivale zemlje zapadnog Balkana, ali i radi njihovog ekonomskog napretka", dodala je.

Predviđeno je da izgradnju mosta i pristupne saobraćajnice sa srbijanske strane finansira Republika Srbija, pristupne saobraćajnice s bh. strane Republika Srpska, a država BiH je nadležna za izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza.

Sporazum  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija potpisan je u 2015. godini.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji mosta je oko 13 miliona eura, od čega je izgradnja mosta koju finansira Srbija oko 4,5 miliona eura, granični prijelaz koji finansira BiH oko sedam miliona eura, a pristupni putevi koje finansiraju "Putevi Republike Srpske" 800.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije