Bihać u projektu korištenja šumske biomase za proizvodnju energije

06.12.2016. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Bihać u projektu korištenja šumske biomase za proizvodnju energije

Procjena je da trenutno 46 posto stambenih objekata koristi  drvo kao energent za grijanje.

Zlatan Čizmić, šef Odsjeka za komunalne djelatnosti u gradskoj upravi Bihaća, održao je radni sastanak sa Mersudinom Avdibegovićem sa Šumarskog fakulteta Univerzitet u Sarajevu. Na sastanku se razgovaralo o projektu „Analiza potencijala i pripremljenosti za korištenje šumske biomase za proizvodnju energije“, a kojeg implementira Češke Republika putem Češke razvojne agencije i firme GEOtest d.o.o. Sarajevo.

Grad Bihać u julu ove godine ispunio je  obrazac-upitnik sa općim pitanjima o gradu Bihaću, šumama i šumskim bogastvima i svoj problematici koja prati iskorištavanje i čuvanje šumskih resursa, kao i mogućnosti da se koristi šumska biomasa za proizvodnju toplote  za grijanje stanova, kuća, škola, fakulteta, bolnica, javne administracije i slično. Na osnovu toga upitnika, grad Bihać je u konkurenciji preko 30 lokalnih zajednica ušao među 14 gradova i općina sa kojima treba nastaviti razgovore i ići eventualno u implementaciju projekta daljinskog grijanja na šumsku biomasu.

"Napravljen je jedan kompletan Izvještaj o stanju šuma, šumskih ekositema, iskorištavanju istih i vođenju brige i odgovornosti o tim važnim resursima u gradu Bihaću, na jednoj strani i  mogućnostima izgradnje toplane na drvnu biomasu za potrebe stanovništva grada Bihaća. U Bihaću je prije rata postojao sistem centralnog grijanja i od tri kotlovnice na lož ulje, danas je u funkciji samo jedna kojom se zagrijava JU“Poliklinika“ Bihać. Druge dvije kotlovnice su devastirane a sistem daljinske distribucije toplotne energije nije uspostavljen, uprkos značajnim ulaganjima u obnovu pomenute infrastrukture", ističe Čizmić.

Procjena je da trenutno 46 posto stambenih objekata koristi  drvo kao energent za grijanje. Značajan je broj internih kotlovnica u institucijama i individualnim stambenim objektima, a primjetan je i trend prelaska ovih kotlovnica na pelet. Uspostava sistema centralnog grijanja na bazi sagorjevanja šumske i drvne biomase je predviđen i u strateškim razvojnim dokumentima na nivou Grada (Strategija razvoja općine Bihać, LEAP i SEAP).Pored projekata povećanja energetske efikasnosti i utopljavanja  zgrada(finansijer UNDP i gradska Uprava), realizirano je i nekoliko projekata koji su za cilj imali korištenje biomase kao energenta. Kotlovnice u većini škola na području grada Bihaća koriste pelet, a u 2017. godini se planira da se i zgrada gradske uprave Bihać počne grijati na pelet.

Idući sastanak i finalni razgovori o ovoj temi i eventualni produžetak saradnje sa Češkom razvojnom agencijom, kroz implementaciju Projekta daljinskog grijanja u gradu Bihaću, biti će organiziran za dvije sedmice u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije