U Bužimu puštena transformatorska stanica vrijedna 3,5 miliona KM

22.12.2016. 10:46 / Izvor: Akta.ba
U Bužimu puštena transformatorska stanica vrijedna 3,5 miliona KM

U Bužimu je u jučer puštena u rad novoizgrađena 110 kV transformatorska stanica, u čiju je izgradnju uloženo preko 3,5 miliona KM.

U Bužimu je u jučer puštena u rad novoizgrađena 110 kV transformatorska stanica, u čiju je izgradnju uloženo preko 3,5 miliona KM, a investitor ovog projekta je Elektroprijenos Bosne i Hercegovine.

Riječ je o vrijednoj investiciji koja će obezbijediti sigurno napajanje Općine Bužim i koja će svakako doprinijeti boljem i lakšem razvoju Općine Bužim. Ovo je projekat koji će svakako garantirati kvalitet i kontinuitet u snabdijevanju električnom energijom privrednih subjekata i domaćinstava na području Općine Bužim.

"Kroz analizu postojećeg stanja došlo se do zaključka da se povećao broj potrošača i da bi se omogućilo stabilno napajanje električnom energijom bila je neophodna izgradnja nove transformatorske stanice koja može zadovoljiti potrebe povećane potrošnje konzuma općine Bužim. Transformatorska stanica Bužim izvedena je kao postrojenje na otvorenom sa jednim transformatorom snage 20 MVA 110/35/10(20) kV, sa srednjenaponskim postrojenjem nazivnog napona 35 kV i 10(20) kV, smještenim u komandno-pogonskoj zgradi", kazao je direktor Aleksandar Šukalo.

Na izgradnji TS Bužim angažovane su domaće firme udružene u konzorcijum koga čine Deling d.o.o. Tuzla (lider konzorcijuma), ENERGOINVEST d.d. Sarajevo, UMEL-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla i MALCom d.o.o. Sarajevo, te podugovarači: CET Energy d.o.o. Sarajevo i VAŠ DOM d.o.o. Cazin.

Realizacijom izgradnje ove transformatorske stanice Bužim TS 110/35/10(20) kV obezbjedit će se priključivanje novih visokonaponskih dalekovoda, kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom područja općine Bužim, te se stvaraju neophodni uslovi za dalji razvoj privrede, koji je gotovo nemoguć bez dobre saobraćajne i energetske infrastrukture.

Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realizovanih na području ove općine u oblasti snabdijevanja stanovništva električnom energijom. Elektroprijenos BiH planira nastavak investicionih aktivnosti na području naše općine i u narednom periodu. Planom investicija 2017-2019 planirane su investicije od cca. 3.200.000,00 KM.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, društvenog, privrednog života Općine Bužim i Unsko-sanskog kantona, saopćeno je iz Općine Bužim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije