Potpisan ugovor o izgradnji pristupnih puteva za VE Podveležje

19.01.2017. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o izgradnji pristupnih puteva za VE Podveležje

U ime Grada Mostara, kao investitora, ugovor je potpisao Ljubo Bešlić, gradonačelnik.

Ugovor su u Mostaru u prisustvu federalnog premijera Fadila Novalića i mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, u ime JP Elektroprivreda BiH potpisali Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, a u ime Konzorcija Hasan Pekušić, direktor HP Investinga.

Vrijednost Ugovora koji podrazumijeva izgradnju pristupnih puteva u dužini  8,76 km, servisnih saobraćajnica u dužini  383 m i 15 montažnih platoa za kranove,  je  4,5 miliona KM bez PDV-a.

Izvođač Konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar,  Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, se obavezuje da će radove izvršiti u roku 10 mjeseci od datuma zvaničnog početka radova, odnosno od dana uvođenja u posao.

U okviru Projekta izgradnje VE Podveležje 1,  u Mostaru je u četvrtak, 19. januara 2017.godine, potpisan i Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice  L13 u naselju Podveležje.

Ugovor je za Grad Mostar potpisao gradonačelnik Ljubo Bešlić, a za Konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar i Amitea d.o.o. Mostar, Hasan Pekušić, direktor HP Investinga

Izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnice  L13 u naselju Podveležje , JP Elektroprivreda BiH sufinansira u iznosu milion KM, a na osnovu Ugovora o realizaciji Programa o međusobnoj saradnji zaključenog sa Gradom Mostarom s ciljem realizacije Projekta izgradnje VE Podveležje, mikrolokacija Mali Grad i Sveti Gora.

Programom o međusobnoj saradnji  izražene su zajedničke namjere uspostavljanja partnerskih odnosa između Grada Mostara i  JP Elektroprivreda BiH radi ostvarenja obostranih interesa, unapređenja uslova života  i izgradnje infrastrukturnih objekata, te na tim osnovama i razvoja Grada  i realizaciju razvojnih planova  Javnog preduzeća.

Vjetroelektrana Podveležje čija je realizacija planirana putem četiri LOT-a, je prva u nizu vjetroelektrana koje Elektroprivreda BiH planira izgraditi. VE sa istalisanom snagom 48 MW i očekivanom godišnjom proizvodnjom 120 GWh električne energije, predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova.

Krajnji rok puštanja u pogon Vjetroelektrane za koju je Elektroprivreda BiH sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na 30 godina, je 31.12.2018.godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije