FIPA nudi stranim ulagačima 400 investicionih projekata

08.02.2017. 15:51 / Izvor: Fena
FIPA nudi stranim ulagačima 400 investicionih projekata

Ove aktivnosti podstiču uvezivanje zemalja, privrednika i relevantnih institucija, što u konačnici daje određeni napredak.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)  stranim investitorima nudi 400 investicionih projekata, oko 250 investicionih lokacija i posjeduje bazu kontakata od 6.760 potencijalnih investitora koje redovno informira o projektima i poziva da ulažu u BiH - izjavio je direktor FIPA-e Gordan Milinić.  

FIPA je danas u Sarajevu organizirala poslovni prijem za ekonomske predstavnike akreditiranih ambasada u BiH da bi doprinijela poboljšanju saradnje u oblasti privlačenja stranih ulaganja.

"To su naši stalni saradnici u procesu privlačenja stranih investicija, a danas želimo da im ponovo skrenemo pažnju da uspostave kontakte sa svojim ministrarstvima,  privrednim komorama u  svojim zemljama, udruženjima i klubovima privrednika , kao i pojedinačno s privrednicima i da im daju što više informacija o investicionim potencijalima BiH, da ih pozovu da nas posjete i da vide naše mogućnosti za ulaganja", izjavio je Milinić.

Naveo je da su,  prema preliminarnim podacima za devet mjeseci 2016., strane investicije u BiH iznosile svega  oko 274 miliona KM.   

"To je veoma niska cifra i mi nismo zadovoljni. Možda će se ona nešto popraviti u četvrtom kvartalu koji je bio malo stabilniji. Imali smo također i značajnijeg odljeva stranih investicija u prošloj godini jer su neke domaće kompanije kupile strane, tako da to više nisu strane investicije", dodao je.  

Uputio je apel svim političarima u BiH da spuste tenzije i da ne rastjeruju investitore.

"Investitori su bukvalno preplašeni situacijom u BiH. Imali smo veoma loš drugi i treći kvartal prošle godine. Investitori traže pojašnjenja  o situaciji u BiH, objašnjavali smo im prošle godine da je sve to dio predizborne kampanje", naveo je.  

Naglasio je značaj ekonomske diplomatije dodajući da su u prošloj godini među ostalim imali značajne kontakte s Japanom.

"Putem ekonomske diplomatije uspjeli smo da dovedemo japanske investitore, bilo je tu 15-ak kompanija s kojima su sada u toku intenzivni kontakti", dodao je Milinić.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da, kada je riječ o stranim investicijama, najviše „smeta“ priča o negativnom ambijentu u BiH, jer ona šteti zemlji.

Naglasio je dobru saradnju PKFBiH i FIPA-e i da veoma često nastupaju zajednički.

"Kada razgovaramo s potencijalnim stranim investitorima u BiH, o mogućnostima i granama industrije u koje bi mogli ulagati, često koristimo materijale FIPA-e", dodao je Jašarspahić.

Kada je u pitanju strano investiranje u BiH, kako je naveo, puno je odgovornih i zaduženih u zemlji za realizaciju takvih projekata, počevši od resornih ministarstava, lokalnih zajednica, pa čak i firmi koje imaju saradnju sa stranim investitorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije