Trninić i Lasić o trasi autoputa Sarajevo-Beograd

09.03.2017. 13:58 / Izvor: Fena
Trninić i Lasić o trasi autoputa Sarajevo-Beograd

I druga moguća trasa, kaže, bila bi od dijela autoputa Sarajevo-Žepče-Tuzla- Brčko-Bijeljina.

Ministri prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Denis Lasić i Neđo Trninić, razgovarali su danas u Banjoj Luci o mogućim trasama autoputa Sarajevo-Beograd, o čemu će se nastaviti pregovori sa svim stranama koje će biti uključene u ovaj projekat.

Lasić je rekao da postoji više koncepata tog putnog pravca, a struka je, kaže, najbliža onom koji bi išao iz Sarajeva, preko Pala, Ustiprače, Goražda, Višegrada do spoljne tačke u Vardištu.

I druga moguća trasa, kaže, bila bi od dijela autoputa Sarajevo-Žepče-Tuzla- Brčko-Bijeljina.

"Osim ova dva ministarstva, koja će sudjelovati u izradi projekte dokumentacije, svoje mišljenje treba da da i Republika Srbija i država BiH", rekao je ministar Lasić.

Njegov kolega iz RS-a Neđo Trninić je rekao da, kada je u pitaju drumsko povezivanje Sarajeva i Beograda, "u sito mreži postoji uvrštena ruta tri, koja povezuje Sarajevo preko Pala, Sokoca, zatim obilaznice oko Rogatice, Višegrada i Vardišta".

"U izradi je studijska dokumentacija koja treba da pokaže opravdanost te rute, ali i drugu varijantu, koju je pomenuo ministar Lasić, a ide preko Mesića, Goražda, prema Vardištu. Dogovorat ćemo koji je pravac opravdan",  kazao je Trninić.

RS, dodao je, zastupa onaj pravac koji je već uključila u svoja strateška dokumenta.

Na sastanku, koji je prethodio današnjoj zajedničkoj sjednici vlada entiteta, bilo je riječi i o Koridoru 5-C kroz RS,  pravcu Banja Luka-Mlinište, te dalje kroz Livanjski kanton do Splita, projektu Banja Luka-Lašva, i, između ostalog, problematici u željezničkom sektoru.

Ministri Trninić i Lasić izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a najavili su i novi sastanak za 15-ak dana.

Denis Lasić je potvrdio u izjavi novinarima da  je poništen tender za južne dionice na Koridoru 5-C, jer nisu jednako vrednovani svi ponuđači na tenderu.

"Iz sjedišta EIB-a u Luksemburgu smo prije dva dana dobili informaciju da je njihov odjel za posebne istražne radnje, nakon niza opstrukcija i dugotrajnog perioda, od dvije i po godine, koliko je trajao tender, odlučio da se on ponovi. Zajedno s direktorom Uprave Autocesta smo zaključili, u saradnji s EIB-om, da se ubrzaju svi procesi i da bi ponovni radovi trebali početi najesen",  rekao je Lasić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije