Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH

Investicije / PROJEKTI

Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH

Vienna Holding je renomirana firma koja je do sada realizirala 28 projekata "Plazma tehnologije“, od kojih su najznačajniji realizirani u Beču i Štokholmu.

24.03.2017. 09:50 / Izvor: Akta.ba

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) organizirala je sastanak sa predstavnicima gradova i općina u BiH i Vienna Holdinga radi prezentiranja najsavremenije tehnologije u tretiranju otpada pod nazivom „Plazma tehnologija“ koja se, u posljednjih deset godina, primjenjuje u najrazvijenijim zemljama EU poput: Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Švedske, Danske i Norveške.

Vienna Holding je renomirana firma koja je do sada realizirala 28 projekata "Plazma tehnologije“, od kojih su najznačajniji realizirani u Beču i Štokholmu.

Ove projekte je moguće realizirani kroz javno-privatno partnerstvo JPP, formiranje zajedničke firme ili kroz povoljan kreditni aranžman zavisno od nivoa pripremljenosti projekta.

Vienna Holding u saradnji s investicionim fondom iz SAD-a može doprinijeti da se ova tehnologija implementira i u Bosni i Hercegovini. Stoga je FIPA inicirala ovaj sastanak kako bi se nadležni u BiH upoznali sa ovom tehnologijom, s obzirom na problematiku koja se tiče tretiranja otpada i nepostojanja uređenih deponija u BiH, te kako bi zajedno sa Vienna Holdingom mogli razmijeniti mišljenja i razgovarati o mogućnosti uspostavljanja saradnje.

Ova tehnologija je poznata po tome što tretira sve vrste otpada bez sortiranja organskog i neorganskog, što potpuno razlaže otpad, nema katrana, furana, dioksina niti pepela za razliku od konvencionalne i klasične tehnologije. Po toni otpada proizvodi 816 kilovata energije.

Razgovori o ovom projektu će se nastaviti u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije