Radovi na zaobilaznici oko Brčkog dostigli planski nivo

29.05.2017. 08:11 / Izvor: Federalna.ba
Radovi na zaobilaznici oko Brčkog dostigli planski nivo

Za nastavak skupih radova na završetku trase duge oko 19 kilometara potrebna je druga teška mehanizacija.

Radovi na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog trenutno su u stanju stabilizacije tla. Za nastavak skupih radova na završetku trase duge oko 19 kilometara potrebna je druga teška mehanizacija.

Trasa zaobilaznice oko Brčkog duga je oko 19 kilometara. U prošloj godini izgledala je poprilično zapušteno, ali s dolaskom novog rukovodstva u Javno preduzeće „Putevi“ stvari su se znatno promijenile. Do sada je na trasi završeno oko 35 posto zemljanih radova, ističu u menadžmentu preduzeća.

"Na raspolaganju nam je još uvijek oko 18 miliona eura, ali sad dolaze skupi radovi, koje je moguće raditi na mnogo više pozicija, što znači da ćemo i dalje raditi na nadoknađivanju vremena", kaže direktor JP "Putevi" Brčko Distrikta Miroslav Miškić.

Zbog kašnjenja u izvođenju radova Distrikt je plaćao penale na nepovučena kreditna sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj, iako je riječ o veoma važnom kapitalnom projektu, imajući u vidu da je Brčko Distrikt jedna od rijetkih sredina koja nema kvalitetno riješen tranzitni saobraćaj.

"Ova obilaznica će, također, prema strateškim dokumentima BD-a, biti predmetom i strategija na nivou BiH i biti dio nekih budućih značajnijih saobraćajnica i koridora u ovom dijelu BiH", ističe brčanski gradonačelnik Siniša Milić.

Planom je predviđeno da radovi na zaobilaznici budu dovršeni u februaru 2018. godine, ali u Putevima ističu da zbog zimskih uslova nisu baš uvjereni da će to biti moguće.

"Moja procjena je da bi to moglo biti završeno u augustu ili septembru sljedeće godine, ali mi se bavimo razmišljanjima kako napraviti šemu da se to završi u okviru prvobitno odobrenog roka", naglašava Miškić.

Na trasi zaobilaznice ima ukupno 19 objekata, od toga četiri kružna toka, dvije raskrsnice u nivou, a ostalo su mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije