Čajniče: Počela izgradnja mini hidrocentrale "Preliv"

15.06.2017. 12:43 / Izvor: SRNA
Čajniče: Počela izgradnja mini hidrocentrale 'Preliv'

Izgradnja mini-hidrocentrale predstavlja investiciju od koje će imati koristi Čajniče i cijela BiH.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić ozvaničio je jučer sa vlasnikom kompanije "Kredo" iz Banjaluke Danielom Dobrotom i ambasadorom Slovačke u BiH Јanom Pšenicom početak izgradnje mini-hidrocentrale "Preliv" na rijeci Vrelo, a ukupna vrijednost projekta je 600.000 eura.

Karadžić je rekao novinarima da bi hidrocentrala trebalo da bude puštena u rad do kraja godine i da će opština ostvariti dobit od tri i po odsto, koliko je dogovoreno sa investitorom.

"Za radove na izgradnji biće angažovani ljudi sa područja opštine, a kada bude puštena u rad, biće zaposlen jedan čovjek", naveo je Karadžić.

On je istakao da je investitor uzeo u koncesiju i dio rijeke Јanjine, gdje je planirana izgradnja još dvije mini-hidrocentrale. 

"Danas je Čajniče postalo jedno ozbiljno gradilište koje polako, ali sigurno, ide ka usponu", naglasio je Karadžić.

On je dodao da je usvojen i projekat u oblasti vodoprivrede, vrijedan 650.000 KM, a koji se odnosi na kompletno uređenje korita Vrela i zaštitu naselja kojima je prijetila opasnost od erozije.

Pšenica je rekao da će izgradnja mini hidrocentrale predstavljati investiciju od koje će imati koristi Čajniče i cijela BiH. Dobrota kaže da je nominalna snaga mini hidrocentrale 249 kilovata.

On je dodao da će hidrocentrala biti izgrađena na 80 odsto trase stare hidrocentrale, te da je priča o njenoj izgradnji počela još 2013. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije