UBRZANJE TRANZICIJE

UNDP predstavio prvi Interaktivni solarni atlas u Bosni i Hercegovini

10.04.2024. 07:10 / Izvor: Akta.ba
undp

Zvanična prezentacija i primopredaja Interaktivnog solarnog atlasa (ISA) upriličena je u prostorijama Ujedinjenih nacija u Sarajevu

Zvanična prezentacija i primopredaja Interaktivnog solarnog atlasa (ISA) upriličena je u prostorijama Ujedinjenih nacija u Sarajevu. Razvijen je u okviru Projekta 'Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u BiH - SolarCET', koji provodi UNDP u BiH, uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Slovačke.

Radi se o prvom javno dostupnom alatu koji pruža potrebne informacije o solarnom potencijalu u Bosni i Hercegovini, a predat je na korištenje Neovisnom operatoru sistema (NOS) u BiH.

Rukovodilac Sektora za energiju i zaštitu životne sredine u UNDP-u BiH Raduška Cupać zahvalila je Slovačkoj za finansijsku podršku za taj projekt, kao i NOS-u što su prepoznali značaj ISA-e, čija svrha je da olakša građanima u BiH prelazak na obnovljive izvore energije. To će, u konačnici, doprinijeti smanjenju upotrebe fosilnih goriva, kao i izgradnji održive i ekološki prihvatljivije budućnosti.

Taj solarni atlas, kao web platforma, je važan alat sa podacima koji će se moći ažurirati u skladu sa aktuelnim promjenama u oblasti solarne energije. To je ujedno ključni korak za stvaranje pozitivnog okruženja za investicije u solarnu energiju u BiH.

Kako je tom prilikom kazao generalni direktor NOS-a Nemanja Pandurević, Bosna i Hercegovina je preuzela obaveze, potpisivanjem Pariškog skorazuma i Sofijske deklaracije, isto tako Ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice.

"NOS radi na realizaciji postavljenih ciljeva, a kroz Nacionalne energetske i klimatske planove do 203O. smo zadali ambiciozne ciljeve gdje odnos između termoeletrana i solara treba da obrnemo u korist solara i tu će nam ISA uistinu pomoći. ISA je našao pravu adresu dolaskom u NOS BiH", istaknuo je. 

Interaktivni solarni atlas ima za cilj motivisati građane, vlasnike privatnih i javnih objekata, da koriste solarne panele i kolektore za proizvodnju obnovljive energije kao mjeru podrške tranzicije ka čistoj energiji, smanjiti emisije stakleničkih plinova i zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini.

Patrik Turošík, otpravnik poslova, a.i. ambasade Republike Slovačke, također je naglasio važnost tog izuzetno korisnog alata, zahvaljujući kome je BiH napravila iskorak ka održivoj budućnosti.

"U ime Republike Slovačke, vrlo smo ponosni što podržavamo ovaj projekt i nadamo se da će Interaktivni solarni atlas dovesti do donošenja ispravnih odluka i mudrog ulaganja u obnovljive izvore energije", dodao je Turošík.

"Osim izrade tog važnog alata, u proteklom periodu, SolarCET je također radio u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave na razvoju finansijskih mehanizama, te implementaciji i subvencionisanju ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na više od 60 objekata individualnog stanovanja na području Mostara, Cazina, Gradiške i Prijedora", saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti