Za efikasno upravljanje otpadom ​​u Šipovu i Jezeru 100.000 KM

21.07.2017. 13:47 / Izvor: SRNA
Za efikasno upravljanje otpadom ​​u Šipovu i Jezeru 100.000 KM

Ukupna vrijednost projekata je 100.000 KM, po 50.000 KM svaki, a Fond ih sufinansira sa po 25.000 KM.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisao je danas sa načelnicima opština Šipovo i Jezero Milanom Kovačem i Snežanom Ružičić ugovor o sufinansiranju projekta "Uspostavljanje sistema za efikasno upravljanje ambalažnim otpadom". 

Ukupna vrijednost projekata je 100.000 KM, po 50.000 KM svaki, a Fond ih sufinansira sa po 25.000 KM.

Todorović je naveo da je cilj projekta poboljšanje upravljanja otpadom u lokalnim zajednicama kroz nabavku opreme, koja nedostaje i infrastrukture za veći obuhvat sakupljanja i razdvajnja komunalnog otpada.

"To je sve sa namjerom da se smanje ukupne količine otpada, koje se odlažu na deponije i da se poboljša efikasnost i profitabilnonst lokalnih komunalnih preduzeća kako bi se iz komunalnog otpada povećao procenat izdvajanja korisnih sirovina i njihova prodaja na tržištu", rekao je Todorović.

On je napomenuo da su projekti finansirani iz sredstava koje Fond prikuplja od naknade za ambalažu i ambalažni otpad i dodao da će kroz ovaj projekat biti nabavljeno specijalizovano vozilo za sakupljanje otpada.

Prema riječima načelnika opštine Šipovo Milana Kovača, vozilo će biti u vlasništvu opštine i dodijeljeno Komunalnom preduzeću. 

"Mislim da Šipovo zaslužuje da se svi zajedno uključimo da ono bude najviše ekološko mjesto u Republici Srpskoj", istakao je Kovač. 

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić rekla je da je ovo veoma bitan događaj, jer u Jezeru nije regulisan odvoz smeća. 

"Ekologija nam je jako značajna, s obzirom na to da imamo rijeku Plivu. Moramo obezbijediti odvoz smeća da bismo zaštitili prirodne ljepote", poručila je Ružičićeva.

Ona je napomenula da imaju samo jedno vozilo, traktor star deset godina za odvoz smeća.

"Sa novim vozilom ćemo riješiti i organizovati odvoz smeća na deponiju u susjednu opštinu, a u budućnosti planiramo da saniramo divlju deponiju", rekla je Ružičićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije