Vlada TK 5,5 miliona KM budžetskog suficita ulaže u kapitalne projekte

25.08.2017. 13:32 / Izvor: Fena
Vlada TK 5,5 miliona KM budžetskog suficita ulaže u kapitalne projekte

Vlada Tuzlanskog kantona u šest mjeseci ostvarila je značajan suficit u budžetu, a ta sredstva bit će utrošena za nove projekte.

Vlada Tuzlanskog kantona u šest mjeseci ostvarila je značajan suficit u budžetu, a ta sredstva bit će utrošena za nove projekte, dok je plan za ostatak ove i narednu godinu stabilizacija budžeta, rješavanje privrednih problema, među kojima je pomoć javnim firmama i radnicima koji su ostali bez posla nakon stečaja.

Sredstva od 5,5 miliona KM, suficit ostvaren u kantonalnom budžetu, upotrijebit će se za programe kapitalnih investicija i privredne poticaje što je jedan od planova u ovoj godini pored kreditne linije od 25 miliona KM koja će biti realizirana do kraja godine.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da su dva osnovna cilja Vlade i to stabilizacija budžeta i stabilizacija privrednih pitanja odnosno rješavanje preostalih problema u ovoj oblasti jer je ostalo nekoliko firmi koje su u vlasništvu Kantona, a njihov status nije dokraja riješen.

Prvi u planu je TTU, gdje će se pokušati riješiti problemi oko 150 radnika koji su ostali izvan firme zbog otvaranja stečajnog postupka. Očekuje se i rješenje problema Livnice kroz stečajni postupak jer ima dovoljno stečajne mase pa će se obaveze prema radnicima moći ispoštovati.

Ove godine se mnogo radi i na putnoj infrastrukturi, a za narednu su također najavljeni određeni projekti. Planiran je sastanak s direktorom Razvojne banke Federacije BiH što će se iskoristiti za ulaganje u putnu infrastrukturu.

Direktor Javne ustanove Direkcija cesta Tuzlanskog kantona Agan Delibajrić podvukao je da je plan uložiti 350.000 KM za putnu infrastrukturu u općini Srebrenik, a u Gračanici u narednim danima počet će radovi vrijednosti od 350.000 KM.

"Na Majevici dio puta prema Čeliću imamo radove u vrijednosti od 500.000 KM. U Živinicama radimo kružni tok u vrijednosti od 460.000 KM. Ovih dana uvodimo i kružni tok u Par Selu kod katoličke crkve u vrijednosti od 500.000 KM", kazao je Delibajrić.

U općini Banovići planiran je projekt u vrijednosti od 700.000 KM, a radovi na infrastrukturi planirani su i u drugim općinama Tuzlanskog kantona poput općine Sapna gdje će se raditi presvlačenje makadamskog puta, a radi se o projaktu u vrijednosti od milion KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije