Za projekt obnove dvorca Lothara von Berksa 43 hiljade KM

11.09.2017. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Za projekt obnove dvorca Lothara von Berksa 43 hiljade KM

U sklopu ovog projekta radiće se glavni izvedbeni projekat sanacije dvorca Lothara von Berksa, te geotehničko ispitivanje u području sahat kule sa izradom geomehaničkog elaborata.  

U Cazinu su prije nekoliko dana boravili predstavnici preduzeća „Ecoplan“ iz Mostara koji su na javnom natječaju dobili posao projektiranja sanacije dvorca Lothara von Berksa u kompleksu Starog grada Ostrošca. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 45.500 KM s viših nivoa vlasti obezbjedili su Grad Cazin i Kulturni centar Cazin, prenosi RTV Cazin.

Nakon što su Grad Cazin i Kulturni centar Cazin potpisali  Sporazum o izradi glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lothara von Berksa u kompleksu Starog grada Ostrošca, provedena je i procedura za javne nabavke o izboru firme koja će raditi projekat sanacije.

Ovaj posao dobila je firma Ecoplan iz Mostara, a ukupna vrijednost ovog projekta je 43.000 KM. U sklopu ovog projekta radiće se glavni izvedbeni projekat sanacije dvorca Lothara von Berksa, te geotehničko ispitivanje u području sahat kule sa izradom geomehaničkog elaborata.  

Sredstva za realizaciju projekta zajednički su obezbjedili Grad Cazin i Kulturni centar u ukupnoj vrijednosti od 45.500 KM. Ova sredstva smo osigurali iz Federalnog ministarstva prostornog uređenje 20 hiljada KM, od Federalnog ministarstva kulture i sporta 20.500 KM, te od Kantonalnog ministarstva  obrazovanja, nauke, kulture i sporta 5.000 KM.

"U sljedećopj fazi, uporedo s projektiranjem, Grad Cazin će provesti proceduru izbora revidenta i nadzornog organa projekta s obzirom da će se vršiti radovi geotehničkog ispitivanja", kazao je tokom obilaska Starog grada Ostrošca, Sabahudin Huskić, predstavnik Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Predstavnik firme "Ecoplan" iz Mostara doc.dr. Boro Puljić, istakao je da je obilaskom Starog grada Ostrošca ovo preduzeće zapravo počelo s projektiranjem sanacije dvorca.

"Ovom našom prvom posjetom Ostrošcu napravljen je konkretan korak ka rješavanju problema koji su vezani za ovaj nacionalni spomenik tj. njegovo vraćanje u izvorno stanje, ali sa savremenim funkcijama. Mi danas krećemo ustvari sa snimanjem stanja i projektiranjem sanacije dvorca. Ovo je spomenički biser koji možda izgleda kao ruina ali su itekako očuvani njegovi izvorni detalji koje treba vratiti u funkcionalno stanje", kazao je doc.dr. Boro Puljić iz preduzeća Ecoplan.

S obzirom da Stari grad Ostrožac spada u neprocjenjivo kulturno- historijsko naslijeđe Grada Cazina, njegova sanacija je prijeko potrebna. Zato je od velike važnosti da se uradi projektna dokumentacija, jer će se njome ostvariti tehničke pretpostavke za dalje intervencije na objektu, odnosno za  njegovu rekonstrukciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije