Potpisan ugovor o izgradnji nove sportske dvorane u Kaknju

17.10.2017. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o izgradnji nove sportske dvorane u Kaknju

Radi se o ugovoru ukupne vrijednosti od 397.800 KM kojim je definirana realizacija prve faze izgradnje.

U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre danas je potpisan ugovor o izgradnji nove sportske dvorane u Kaknju koja će se graditi uz postojeću dvoranu. Radi se o ugovoru ukupne vrijednosti od 397.800 KM kojim je definirana realizacija prve faze izgradnje. Izgradnju nove sportske dvorane u Kaknju finansirat će Općina Kakanj i Vlada ZDK.

Nova dvorana će, u skladu sa raspoloživim prostorom, kakanjskom sportu donijeti još jedan teren za basket, te teren za nogomet/rukomet/odbojku, ali i svlačionice, fitnes/teretanu…

Izvođač radova koji je izabran kroz zakonom definiranu proceduru javne nabavke je firma “Inžinjering 1” Jelah. Rok za izvođenje radova u okviru prve faze je 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Potpisivanju ugovora u uredu načelnika prisustvovali su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, direktor Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj Zijad Neimarlija, direktor firme “Inžinjering1” Jelah Ahmet Hujdur, direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Aldin Šljivo i direktor Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj Amir Lopo.

Razumijevajući potrebe kakanjskog sporta, Općina Kakanj je sačinila plan izgradnje nove sportske dvorane što će u suštini biti proširenje postojeće sportske dvorane Kakanj kojom upravlja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Nove dvoranske kapacitete koristit će i učenici Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj u svrhu održavanja časova tjelesnog odgoja.

“Učenici Srednje tehničke škole 'Kemal Kapetanović' Kakanj nemaju salu za održavanje časova tjelesnog odgoja, a naši kakanjski sportski klubovi koji koriste dvoranske kapacitete imaju velikih problema sa terminima zaa treninge i održavanje utakmica, a da i ne govorimo o potrebama rekreativnog sporta… Zbog toga se ukazala potreba za izgradnjom dvorane. Drago mi je da ovu fazu finansira Vlada ZDK. Ovdje se radi o jednom rukometnom terenu na kojem će biti istovremeno i odbojkaški i košarkaški teren, i pored njega još jedan košarkaški teren tj.manja sala za potrebe škole. Uz to će biti i 8 svlačionica, a na svlačionicama galerija koja će se moći koristiti kao fitnes centar, ili prostor za borilačke vještine, ili za stoni tenis… Dakle, bit će to jedan multifunkcionalan prostor. Bit će bez tribina jer će postojeća dvorana i dalje ostati za prvenstvene utakmice. Praktično ovo je jedan trening centar i time ćemo upotpuniti ono što nama treba. U ovoj prvoj fazi 400.000 KM bi trebao finansirati ZDK. Ukupna predračunska vrijednost je oko 1.500.000 KM. Ostatak ćemo planirati u našem budžetu, da li sve u narednoj godini, ili kako smo do sada praktikovali da u jednoj godini uradimo, a plaćanje realizujemo u dvije godine. Postoji mogućnost da će se u to uključiti i viši nivoi vlasti. Uglavnom, kad se započne i uradit će se“, rekao je načelnik Nermin Mandra.

“Ovaj sportski objekat će koristiti i građani-sportisti, a riješit ćemo i problem Srednje tehničke škole u Kaknju. Čestitam Općini, čestitam direktor Srednje tehničke škole čiji će učenici, ja se nadam krajem sljedeće godine, njih oko 500 imati nastavu u svojoj sali. Na ovaj način rješavamo problem sportskih klubova, a samim tim i problem kojeg imaju naši učenici zbog nedostatka sale. U pripremi je budžet za narednu godinu, nadam se da ćemo i u drugoj fazi dio sredstava opredijeliti za izgradnju ove dvorane“, rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović.

Fascinirajući rezultati kakanjskog sporta koji se ogledaju u premijerligaškom statusu nekoliko klubova (5), ambicije drugih klubova koji se svesrdno bore za nastup u najvećim takmičarskim rangovima, pripreme i nastupi reprezentativnih selekcija u Kaknju, omasovljenje svih sportskih disciplina, inovativni sportski projekti poput Lige mjesnih zajednica i Biznis lige, kontinuirana sportska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, snažan interes građana Kaknja za rekreativnim sportskim sadržajima, samo su neki od brojnih razloga zbog kojih je postojeća Sportska dvorana Kakanj prebukirana i kontinuirano terminski popunjena što znači da kakanjski dvoranski i drugi sport naprosto vapi za novim dvoranskim kapacitetima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije