Za projekte iz oblasti vodoprivrede Vlada TK izdvojila 710.000 KM

18.10.2017. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Za projekte iz oblasti vodoprivrede Vlada TK izdvojila 710.000 KM

Za izgradnju i rekonstrukciju primarne distributivne mreže u naselju Puračić, na području općine Lukavac odobreno je 120.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na nekoliko odluka o odobravanju sredstava za 12 projekata iz oblasti vodoprivrede planiranih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u 2017.godini.

Ukupan iznos sredstava koji je kantonalna vlada izdvojila za ove namjene je 710.000 KM.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Abdulah Zukić istaknuo je na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalne vlade da je najveći iznos sredstava za projekte vodosnabdijevanja, 360.800 KM, izdvojen za općinu Kalesija.

Za sufinansiranje obaveza po Ugovoru o kreditu za sanaciju komunalne infrastrukture za područje općine Kladanj odobreno je 78.397 KM, a za finansiranje radova na izgradnji dijela gradskog sistema vodosnabdijevanja u Gradu Tuzla 36.490 KM.

Za izgradnju i rekonstrukciju primarne distributivne mreže u naselju Puračić, na području općine Lukavac odobreno je 120.000 KM.

Općini Banovići za finansiranje projekta "Čišćenje brane na lokalitetu Mačkovac" odobreno je 94.240 KM, dok je za tri projekta uređenja i sanaciju riječnih korita na području općine Gračanica odobreno ukupno 19.415 KM.

Vlada TK usvojila je i Odluku o prijenosu dijela sredstava Gradu Tuzla za projekte Toplifikacije mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje, po kojoj će se izvršiti prijenos sredstava na depozitni račun Grada Tuzla.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasan Ferhatović izjavio je da je kantonalna vlada izdvojila 237.000 KM za ove namjene, pojasnivši da se radi se o sredstvima i obavezama po ugovoru iz  2013. godine.

"Kada je u pitanju Grad Tuzla, mi smo zatekli obavezu u iznosu od oko tri miliona KM. Realizaciju je počela ova vlada i skoro da smo izmirili sva sredstva po pitanju ovog ugovora, preostalo je još oko 200.000 KM", kazao je Ferhatović.

Vlada TK uvojila je i Odluku o odobravanju pete privremene situacije, koja se odnosi na izvršavanje obaveza iz Ugovora o izvođenju radova zaključenih između općine Lukavac i firme Energotehnika d.o.o Doboj Istok. Ovom odlukom odobren je i prijenos sredstava u iznosu od 64.864 KM na račun općine Lukavac.

Također, kantonalna vlada je izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 140.000KM za realizaciju projekta rekonstrukcije objekata sportskih dvorana na području općina Teočak i Kladanj.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK za donošenje Zakona o pravima žrtava torture, koja će biti upućena Komisiji za jednakopravnost spolova Skupštine TK.

"Ukoliko Skupština TK prihvati ovu inicijativu, ona će biti upućena Vijeću ministara BiH, budući da je neophodno da se ovaj zakon, koji štiti žrtve torture, donese na državnom nivou", izjavio je sekretar ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK Anto Iljkić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije