Turska spremna: Čekamo dogovor o trasi puta Sarajevo-Beograd

08.12.2017. 13:14 / Izvor: SRNA
Turska spremna: Čekamo dogovor o trasi puta Sarajevo-Beograd

Zamjenik premijera Turske Redžep Akdag izjavio je danas u Sarajevu da je želja Turske da se izgradi auto-put koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

Zamjenik premijera Turske Recep Akdag izjavio je danas u Sarajevu da je želja Turske da se izgradi auto-put koji će povezivati Sarajevo i Beograd i da je potrebno što prije utvrditi trasu tog puta. 

Izrazivši nadu da će odluka o trasi puta biti što prije donesena  Akdag je rekao da bi turska Egzim banka finansirala izgradnju puta, a da su turska preduzeća spremna da brzo obave taj posao. 

Na konferenciji za novinare nakon održane sjednice Zajedničke komisije BiH i Turske Akdag je dodao da Turska polaže veliku pažnju pitanju povezivanja dvije zemlje auto-putem, koja bi trebala da bude realizovana u saradnji privatnog i javnog sektora.

"Spoj javnog i privatnog sektora želimo da vidimo i na drugim poljima saradnje, posebno u oblasti zdravstva", rekao je Akdag, ističući da Turska želi da bude prvi partner BiH.

U obraćanju medijima Akdag i njegov domaćin, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  iskazali su uvjerenje da će robna razmjena dvije zemlje u 2019. godini dostići milijardu dolara.

"Obim naše trgovinske razmjene u 2016. godini iznosio je 600 miliona dolara, u 2017. vjerovatno će porasti na 700 miliona dolara, što ukazuje da se u kontinuitetu obim razmjene uvećava po stopi od najmanje 10 odsto", naveo je Šarović i dodao da je zajednički cilj da u 2018. godini obim razmjene između BiH i Turske dostigne 800 miliona, a u 2019. milijardu dolara.

Prema Šarovićevim riječima, danas su definisani i kratkoročni ciljevi saradnje BiH i Turske u 2018. godini, a fokus je, osim trgovine, bilo pitanje investicija.

"Ocjena je da na tom planu možemo da učinimo mnogo više", rekao je Šarović i dodao da je zajednički stav da turizam, posebno zdravstveni, predstavlja oblast u kojoj postoje značajni potencijali obje zemlje.

Šarović je dodao da je danas ocijenjeno da infrastruktura, posebno drumski transport, predstavlja ograničavajući faktor koji negativno utiče na ukupan ekonomski razvoj i da je  razvoju infrastrukture potrebno posvetiti mnogo veću saradnju.

On je najavio da će predstavnici BiH početkom naredne godine posjetiti Tursku kako bi se upoznali o  njihovim dostignućima u oblasti javno-privatnog partnerstva, naročito u oblasti zdravstva. 

Danas održana sjednica u Sarajevu peta je po redu sjednica Zajedničke ekonomske komisije između BiH i Turske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije