Počinje obnova Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci

15.12.2017. 09:24 / Izvor: Nezavisne novine
Počinje obnova Studentskog centra 'Nikola Tesla' u Banjaluci

Studenti su se juče, zajedno sa majstorima, angažovali kako bi podigli na krov potreban materijal za sanaciju trećeg paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla".

Studenti su se juče, zajedno sa majstorima, angažovali kako bi podigli na krov potreban materijal za sanaciju trećeg paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla", čija bi obnova, ukoliko to vrijeme dozvoli, trebalo da počne već danas.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla", rekao je za "Nezavisne" da je na krovu juče bilo više studenata nego majstora kako bi iznijeli materijal i do početka nastave, koja je prekinuta do 22. decembra, osposobili ovaj paviljon.

"Na trećem paviljonu nema toliko materijalne štete, ali to će utvrditi osiguranje. Za prvi i drugi paviljon čekamo odgovor od osiguranja da vidimo ko će i kada izvoditi radove", rekao je Karlica i dodao da oni, kao studentsko predstavničko tijelo, vrše pritisak s ciljem da svi paviljoni budu što prije osposobljeni. Ističe da su štete mogle biti spriječene, ali o tome će se oglasiti kasnije, dok im je sada prioritet da što prije budu sanirani objekti.

"Trebali su davno ući u rekonstrukciju paviljona, a ne sada, do ovoga sigurno nije trebalo doći", rekao je Karlica i dodao da će od resornog ministarstva zatražiti odgovore u vezi s tim.

Da je šteta mogla biti spriječena, smatra i studentkinja Jovana Gajić, koja ističe da se sve to desilo zbog nereagovanja Uprave centra.

"Šteta je mogla biti spriječena isto kao što je Šumarski fakultet uspio očuvati svoj objekat", ističe Gajićeva.

Prema riječima Željka Sladojevića, predsjednika Studentskog parlamenta UNIBL, tridesetak studenata dosad je od njih zatražilo pomoć, kako bi im se našao smještaj, dok se veliki broj smjestio kod prijatelja.

"Naručili smo dodatne krevete za ove namjene, a imamo u četvrtom paviljon jednu prostoriju, gdje će biti smješteno tih 30-50 kreveta. Ako bude trebalo više, tražićemo u policijskom internatu ili negdje u gradu drugi smještaj", rekao je Sladojević. Ističe da je juče bio organizovan prevoz studentima, ali neki su propustili prevoz i nisu se na vrijeme spakovali zbog predavanja.

"Stvari su smjestili u čitaonicu u prvom paviljonu, a u slučaju da prokisne, smjestićemo ih u skladište Pravnog fakulteta", rekao je Sladojević. Dodaje da se završetak sanacije trećeg paviljona očekuje za nekoliko dana, a druga dva će biti privremeno sanirana, dok se njihova potpuna rekonstrukcija očekuje na proljeće.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Zoranom Babićem, direktorom Studentskog centa, kao ni sa Danetom Maleševićem, ministrom prosvjete i kulture RS.

U vezi sa štetama na objektima, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da građevinsku sanaciju objekta rade vlasnici.

"Mi smo formirali jutros komisiju koja na stambenim objektima treba da procijeni određenu štetu, gdje god je to regularno prijavljeno. Vlasnici, bilo da je riječ o privatnim ili ZEV-u, imaju obavezu da angažuju one koji će raditi građevinske poslove", rekao je juče Radojičić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije