Ceste FBiH u Bosansku Krupu ulažu preko 600 hiljada KM

09.02.2018. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Ceste FBiH u Bosansku Krupu ulažu preko 600 hiljada KM

Novim projektima Cesta FBiH bit će obradovani i stanovnici Bosanske Otoke.

Ceste FBiH u Bosansku Krupu ulažu preko 600 hiljada KM: Kružni tok kod benzinske pumpe RVI, treća traka prema Krčani, trotoar u Halkićima i od Ćevanuša do Ljusine

Inače dobru saradnju Općine Bosanska Krupa i Cesta FBiH u 2018. godini krunisat će novi, vrlo značajni projekti koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju (rehabilitaciju) i modernizaciju magistralnih cesta. Naime, u Planu ovog preduzeća između ostalih nalaze se projekti koji se odnose na Bosansku Krupu i Bosansku Otoku.

Ukoliko se ostvare planovi Cesta Federacije Bosne i Hercegovine, a sve ukazuje na to da hoće, Bosanska Krupa će ove godine zahvaljujući modernizaciji putne komunikacije postati još ljepše i ugodnije mjesto. Projektovat će se novi kružni tok kod benzinske pumpe u užem centru grada, graditi još jedna traka prema naselju Krčana, Bosanska Otoka će sa Ljusinom u kompletu biti povezana pješačkom stazom, a izradit će se i idejno rješenje za obilaznicu Bosanske Otoke. Sve će to koštati 607.500 KM.

Sudeći prema Planu, nakon izgradnje kružnog toka kod Autobusne stanice prošle godine neće se dugo čekati ni na treću traku koja od njega vodi u naselje Krčana i Prvomajsku ulicu. Za ovaj projekt vrijedan 185.500 KM je već pripremljena projektna dokumentacija, predstoji izvođenje radova kako bi se proširila raskrsnica i spriječilo stvaranje saobraćajnih čepova prema gusto naseljenom području Bosanske Krupe.

Među cestama koje su u nadležnosti ovog federalnog preduzeća a koje će kroz projektovanje biti predmet interesovanja su i ulice 511. slavne bbr. i 5. korpusa. Misli se na rekonstrukciju raskrsnice kod benzinske pumpe RVI, tj. izgradnju još jednog kružnog toka. Na toj se vrlo frekventnoj raskrsnici iz pravca Bihaća skreće prema Sanskom Mostu ili ulazi u središte Bosanske Krupe. Osim ovoga, pokraj magistralne ceste u Halkićima radit će se i projekt pješačke staze, otprilike od restorana Makaba do firme Krupa-kabine.

Novim projektima Cesta FBiH bit će obradovani i stanovnici Bosanske Otoke. Značajna sredstva uložit će se upravo u ovu mjesnu zajednicu. Čak 327.000 KM planirano je za potpuno povezivanje Bosanske Otoke i Ljusine pješačkom stazom. Do sada je urađeno otprilike pola staze, do Ćevanuša, a u ovoj godini slijedi ostatak.

Ceste Federacije ovaj put su mislili i na obilaznicu Bosanske Otoke. Doduše, predviđena su sredstva samo za idejno rješenje, odnosno alternativu jedinom mostu, inače uskog grla, predviđenom za prelazak motornih vozila. Dok se ne izradi idejno rješenje ne može se sa sigurnošću govoriti o tome šta će se raditi, ali pretpostavke su da bi to bilo proširenje postojećeg ili gradnja novog mosta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije