Otvoreno moderno filter postrojenje vode za piće na Karašnici

01.03.2018. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Otvoreno moderno filter postrojenje vode za piće na Karašnici

U sklopu svečanog otvorenja predstavnici certifikacijske kuće Bureau Veritas direktorici Zukić zvanično su uručili certifikat HACPP standarda.

Svečano otvorenje rekonstruiranog filter postrojenja vode za piće upriličeno je na Karašnici u okviru obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH

Na početku se prisutnima obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević čestitavši svima zaslužnim za kapitalni projekat milionske investicije, na njegovog uspješnoj realizaciji, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima već određeni period  pokušavali su pronaći način za obnovu filterskog postrojenja. Operativnim planom općinskog načenika za 2017. godinu planirana je realizacija projekta rekonstrukcije filter postrojenja na Karašnici. Konstrukcija finansiranja zaokružena je iz Budžeta Općine Ilijaš sa 405.000 KM i Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 500.000 KM, kao i dijelom iz sredstava JKP “Vodostan”. Od idejnog projektnog rješenja do konačnog cilja, odnosno izgradnje filter postrojenja, prošlo je samo godinu dana.

"Naši sugrađani imaju dodatni razlog za slavlje, ovo je poklon i garancija da ćemo i u budućnosti piti vodu najboljeg kvaliteta. Ovo postrojenje kapaciteta 100 litara sekundnih ima zadatak da otkloni mutnoću i omogući da voda koja se isporučuje bude zdravstveno ispravno. Postrojenje je zamijenjeno koje je staro 50 godina i pretrpio je devastacije i oštećenja i u proteklom ratu. Projekat je trajao godinu dana i naši građani su u tom periodu imali redovno vodosnabdijevanje", kazala je direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić.

U sklopu svečanog otvorenja predstavnici certifikacijske kuće Bureau Veritas direktorici Zukić zvanično su uručili certifikat HACPP standarda.

U  narednom periodu će Općina Ilijaš i JKP Vodostan pokrenuti nove projekte na obnovi taložnice, utopljavanju i poboljšanju energijske efikasnosti na objektu “Karašnica” i obezbjeđenju novih količina vode za piće, te izgradnju filter postrojenja Sokolina.

"Kada rijeka Misoča danima mutna teče i mi je mutimo mi i tada imamo čistu i pitku vodu jer imamo ovaj sistem i naše je opredjeljenje da nastavitimo modernizaciju i ulaganje u nove i bolje sisteme jer imamo te kapacitete, da obezbjedimo ambijent i finansijska sredstva uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo. Pravi lideri ovog projekta bile su pomoćnica za privredu i finansije Merima Osmanović i direktorica Vodostana Ilijaš i ja im zaista čestitam i želim da nastavimo ovim putem i novim projektima unapređenja vodosnabdijevanja i u budućnosti", rekao je načelnik Akif Fazlić. 

Prisutni su posjetili  objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić pritiskom na taster pokrenuli filter u rad.

Izvor: www.radioilijas.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije