Pri kraju radovi na Klinici za hematologiju, useljenje u maju

21.03.2018. 09:34 / Izvor: Fena
Pri kraju radovi na Klinici za hematologiju, useljenje u maju

Građevinske, zanatske i dio instalaterskih radova te klinike finansira Turska agencija za saradnju i koordinaciju - TIKA.

Privode se kraju radovi na opremanju novih prostorija Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka.

Klinika za hematologiju gradi se u skladu sa najsuvremenijim protokolima za liječenje bolesnika. Useljenje se očekuje u maju ove godine.

Građevinske, zanatske i dio instalaterskih radova te klinike finansira Turska agencija za saradnju i koordinaciju - TIKA. Ostala sredstva su dio Cengiz donacije, preostala od ranije gradnje kreditom Saudijske Arabije.

"Zahvaljujući tom projektu, bit će osigurani bolji uvjeti rada za ljekare i medicinsko osoblje, te drastično poboljšani uvjeti liječenja i boravka hematoloških pacijenata", navodi Pres služba KCUS.

Po riječima rukovodioca Tehničkog sektora KCUS Nurije Jusupovića projektom je predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara.

"Projekt u svim fazama napreduje planiranom dinamikom. Dosad je završeno oko 80 posto radova.  Prostor ima sterilni odjel sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Posebna pažnja posvećena je projektovanju i izgradnji Sterilnog odjela, koji je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U Sterilni odjel je strogo kontroliran ulaz, kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu bit će smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži", naveo je Jusupović.

Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo pet ili više bolesnika. Menadžment KCUS-a privremeno je preselio Kliniku u uvjetniji prostor, a napori su usmjereni u trajno i kvalitetno rješenje, što je realizirano uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Šefica Klinike za hematologiju Alma Sofo kaže da su uposlenici godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

"Zahvalni smo menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja  gorućeg problema naše klinike. Novi prostor imat će opremu za primjenu najsuvremenijeg tretmana hematoloških pacijenata. Cilj nam je da pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inozemstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja", rekla je prof. dr. Sofo.

Dodala je da se, u okviru kontinuiranog programa edukacija, redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS-a.

"Poboljšanje uvjeta rada prati i stručna naobrazba, što je ključno u pružanju kvalitetne zdravstvene usluge", kazala je šefica Hematološkog odjeljenja KCUS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije