"Inat stazom" iz centra Sarajeva do vrha Trebevića

09.04.2018. 14:07 / Izvor: Akta.ba
'Inat stazom' iz centra Sarajeva do vrha Trebevića

Akademski kipar Stijepo Gavrić danas je završio rad na granitnoj ploči sa uklesanim dlanom koja će biti postavljena na vrh Trebevića.

Akademski kipar Stijepo Gavrić danas je završio rad na granitnoj ploči sa uklesanim dlanom koja će biti postavljena na vrh Trebevića (1629 m) kao njegov simbol.

Planinarsko društvo Trebević iz Sarajeva privodi kraju posao na markaciji i uređivanju staze koja je dobila nezvaničan naziv ”Inat staza”. Naime, polazna tačka ove staze je kod Inat kuće, preko puta Vijećnice, i namijenjena je svim građanima Sarajeva i njegovim gostima, koji nemaju planinarskog iskustva, da pješačenjem lako pronađu ”put do vrha”.

Ovaj projekat Planirarskog saveza BiH i PD Trebevića podržao je Grad Sarajevo.

Sarajevo je jedinstven glavni grad u svijetu gdje se iz njegovog centra  pješačenjem može osvojiti planinski vrh.

Izlazna stanica na novootvorenoj žičari se podudara sa ”Inat stazom” tako da se osvajanje vrha može kombinovati vožnjom u gondoli i pješačenjem.

Svi oni koji osvoje vrh Trebevića, ”osvajaju” i jedinstvenu nagrada. Stavljanjem svog otvorenog dlana u otisak na granitnoj ploči, selfie fotografija može da posluži kao suvenir i dokaz: bio sam ovdje, dotakao sam vrh Trebevića.

"Otvoreni dlan je jedan od najstarijih simbola u slikarstvu i umjetnosti uopšte, od prije 27.000 godina u  pećini Gargas u Fransuakoj, preko pećine Perito Moreno (Argentina) od prije 14.000 godina, do uzdignute desnice sa otvorenim dlanom na srednjovjekovnom stećku u Radimlji kod Stoca", kaže Stijepo Gavrić. Otvoreni dlan je simobol mira, dobrih i neskrivenih namjera i prijateljstva prema drugim ljudima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije