Dogovorena realizacija izgradnje vjetroelektrane kod Livna

25.04.2018. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Dogovorena realizacija izgradnje vjetroelektrane kod Livna

Memorandum o saradnji potpisali su Yuksel Guler, generalni direktor turske kompanije Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije Imres Smart.  

Izgradnje vjetroelektrane kod Livna novi je veliki investicijksi projekat čija je realizacija dogovorena danas u okviru programa prvog dana 9. Sarajevo Business Foruma. Memorandum o saradnji potpisali su Yuksel Guler, generalni direktor turske kompanije Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije Imres Smart.  

"Ovaj energetski projektu bit će lociran u Livnu, blizu granice sa Republikom Hrvatskom. Prva faza je vjetropark kapaciteta 100 MW, a druga hidroelektrana sa 100 MW. Kako se radio obnovljivoj energiji vjerujemo kako će doprinjeti rješavanju nesigurnosti liberalnih cijena energije", izjavio je Guler i dodao da će ovim prijektom uvezati energetski sistem BIH.

"Njegova strateška misija je da integrira BiH u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije, a inače cilj je da pruža usluge velikim energetskim akterima u EU", dodao je.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma između ove dvije firme prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije