Novi tender: Cijena naplatnih kućica u RS sa 3,5 skočila na oko devet miliona KM

06.06.2018. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Novi tender: Cijena naplatnih kućica u RS sa 3,5 skočila na oko devet miliona KM

Javno preduzeće Autoputevi RS objavile su novi tender za izgradnju naplatnih kućica na autoputu Banjaluka-Gradiška tj.

Javno preduzeće Autoputevi RS objavile su novi tender za izgradnju naplatnih kućica na autoputu Banjaluka-Gradiška tj. u mjestima Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac.

Prema novom tenderu, sada je javno preduzeće spremno da za izgradnju naplatnih kućica izdvoji duplo više, jer je procijenjena vrijednost javne nabavke 7,65 miliona KM bez PDV-a.

Inače, prvi tender čija je vrijednost bila duplo manja i iznosila 3 miliona KM bez PDV-a, je poništen jer su pristigle ponude bile preskupe za ovo preduzeće.

Postupak javne nabavke pokrenut je u februaru ove godine, a do naznačenog roka, na adresu preduzeća ponude su dostavili sledeći ponuđači: Grupa ponuđača: "GEOKOP" d.o.o., "FERROSTIL-MONT" d.o.o. Prnjavor, "ITC ZENICA" d.o.o. "NISKOGRADNJA" d.o.o. Laktaši, "INTEGRA INŽENjERING" d.o.o. Banja Luka, Poslovni centar "Integra", "MG MIND" d.o.o., Mrkonjić Grad, zatim grupa ponuđača: "Prijedorputevi" a.d., "Kozaraputevi" d.o.o., i "DOS ELEKTRO" d.o.o. Banja Luka.

Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" saopštilo je da je tender za izgradnju naplatnih kućica u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu poništen jer su sve ponude bile znatno više od procijenjene vrijednosti od 3.000.000 KM bez PDV i istaklo da su tvrdnje narodnog poslanika SDS-a Davora Šešić neistinite i krajnje zlonamjerne.

"Postupak javne nabavke pokrenut je u februaru, a pažljivom analizom dostavljenih ponuda utvrđeno je da su sve ponude bile znatno više od procijenjene vrijednosti postupka zbog čega je, a po mišljenju Agencije za javne nabavke BiH, donesena odluka o poništenju tendera", ističe se u saopštenju.

Postupak javne nabavke radova na izgradnji objekata za naplatu putarine na auto-putu Gradiška-Banjaluka, odnosno naplatnih stanica u mjestima Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac poništen je 16. aprila.

Ipak, na Agenciji za javne nabavke je objavljen dan prije objavljivanja novog tendera, tačnije 29. maja 2018. godine.

"Nakon što su `Autoputevi Republike Srpske` donijeli odluku o poništenju nabavke, sagledana je tržišna vrijednost predmetnih radova i utvrđeno da je prosječna tržišna vrijednost istih radova 7.650.984 KM bez PDV-a, odnosno da je prosječna vrijednost svih dostavljenih ponuda u poništenom postupku javne nabavke 7.650.984 KM bez PDV-a", pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju ističu da su "Autoputevi" krajem 2017. godine, na osnovu monitoringa procesa javnih nabavki koji je uradilo nekoliko nevladnih organizacija, predvođenih "Transparency International", ocijenjeni kao primjer dobre prakse u sprovođenju javnih nabavki, te stoga najoštrije odbacuju bilo kakve insinuacije i neutemeljene optužbe na račun preduzeća, posebno u ovom segmentu. 

"Smatramo krajnje zlonamjernim tvrdnje pojedinih poslanika opozicionih stranaka, koji već godinama obmanjuju javnost i ponavljaju priču o `najskupljem autoputu` u regionu. Ponovićemo još jednom da prosječna cijena kilometra autoputa Gradiška–Banjaluka nije ni blizu najskupljeg kilometra u okruženju, već je, naprotiv, najjeftiniji. To je podatak, koji se vrlo lako i jednostavno može provjeriti, ukoliko je to u interesu onih koji plasiraju takve dezinformacije", navodi se u saopštenju. 

Iz ovog preduzeća navode da je autoput Gradiška–Banjaluka u saobraćaj pušten u novembru 2011. godine na osnovu revidiranog projekta, građevinske dozvole, tehničkog prijema i upotrebne dozvole.

"Sistem naplate putarine, koji je trenutno u funkciji na ovom autoputu, a riječ je o otvorenom sistemu, rezultat je studija koje su radile emintentne evropske konsultantske kuće. Kao što je već i rečeno, otvoreni sistem radiće sve do završetka izgradnje auto-puta `9. januar` i njegovog povezivanja sa autoputem Gradiška–Banjaluka, kada se sistem u potpunosti zatvara", navodi se u saopštenju. 

Iz ovog javnog preduzeća podsjećaju da se izgradnjom naplatnih stanica u mjestima Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac stiču uslovi za zatvaranje sistema naplate putarine na autoputu Gradiška–Banjaluka, kako je i najavljivano ranijih godina. 

"Sa izgradnjom se čekalo, ponajprije zbog završetka izgradnje autoputa `9. januar` Banjaluka–Doboj i njegovog povezivanja sa auto-putem Gradiška–Banjaluka, čime bi se kompletan sistem naplate putarine iz otvorenog prešao u zatvoreni, koji karakterišu naplatne rampe na svim prilazima auto-putu", navodi se u saopštenju.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je jučer u Banjaluci da tender "Autoputeva Republike Srpske" za izgradnju naplatnih kućica u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu od 3,5 miliona KM, nije propao slučajno, već da je to bilo dogovoreno sa izvođačima radova da bi se postigle više cijene i da bi to preduzeće imalo opravdanje za novi tender od devet miliona KM. 

Šešić je naveo da je tender poništen jer su zainteresovane firme tražile mnogo veći iznos od onog koji je ponuđen, kao i da je preduzeće "Autoputevi" sada spremno da za izgradnju naplatnih kućica izdvoji devet miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije