Bihać dobiva naftni terminal

11.06.2018. 08:25 / Izvor: Nezavisne novine
Bihać dobiva naftni terminal

Rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću trebala bi započeti tokom ovog ljeta, nakon što su okončane sve pravne aktivnosti.

Rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću trebala bi započeti tokom ovog ljeta, nakon što su okončane sve pravne aktivnosti u vezi sa započinjanjem radova i odabirom izvođača radova.

Prema riječima Džemala Bašića, direktora Javnog preduzeća "Operator terminali FBiH", radi se o investiciji čija vrijednost iznosi šest miliona maraka.

"Potrebno je obaviti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova ovog terminala kako bi zadovoljio sve važeće tehničke standarde i važeće zakonske propise", istakao je Bašić.

Kako je rekao, objekt je izgrađen prije više od četiri decenije i kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposlijetku je stavljen van upotrebe.

"Osim toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist. Procjene su kako će radovi trajati oko pola godine kako bi se doveo u funkcionalno stanje", istakao je Bašić.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima, čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona.

On je dodao kako se paralelno radi i na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do terminala.

Inače, to javno preduzeće, osim naftnog terminala u Bihaću, vlasnik je takvih objekata u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Pločama u susjednoj Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije