Pogledajte kako bi trebala izgledati dionica autoputa između Brčkog i Bijeljine

06.07.2018. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte kako bi trebala izgledati dionica autoputa između Brčkog i Bijeljine

Na početku trase predviđena je petlja u obliku poludijamanta za ukrštanje sa regionalnim putem R459-a.

Autoput od Brčkog do Bijeljine u RS-u, kao izuzeto važan dio nacionalne mreže autoputeva, postat će saobraćajni koridor na sjeveru naše zemlje koji će u velikoj mjeri podstaći lokalni ekonomski razvoj, olakšati trgovinu i omogućiti ugodno putovanje za putnike.

Početna tačka autoputa nalazi se blizini granice RS-a i Brčko Distrikta. Ovaj autoput će se povezati s autoputem koji je planiran kod Brčko Distrikta. Krajnja tačka se nalazi na zapadnoj obali rijeke Drine, na granici sa Srbijom. 

Dugoročno gledano, autoput će se povezati s autoputem koji je planiran u Srbiji. U okviru koridora, zapadni regioni su viši od onih u istočnom dijelu. Topografski teren ima blage uspone i dobre geološke uslove. Priroda je izuzetna uz kompletnu trasu puta.

U cilju smanjenja utjecaja na životnu sredinu, trasa puta će biti uglavnom krivudava, a linija puta će biti kontinualna, glatka i efektna. Ovaj projekt uzima u obzir lokalne specifikacije i koristi evropske standarde. 

Standard izgradnje je dvosmjerna saobraćajnica sa dvije kolovozne trake od kojih svaka ima tri saobraćajne trake gdje se dvije koriste za kretanje, a jedna je zaustavna.

Projektovana brzina je 120 kilometara na sat, a širina trupa puta je 28,4 metra.

Na početku trase predviđena je petlja u obliku poludijamanta za ukrštanje sa regionalnim putem R459-a.

Za ukrštanje s autoputem M18 predlaže se petlja u obliku trube, a za ukrštanje s autoputem M-14-1 predlaže se petlja u obliku trube za putnu vezu. Dužina trase je 31 kilometar, a dužinom cijele trase projektovano je pet mostova i 15 denivelisanih raskrsnica. 

Projekt ima za cilj minimilizirati utjecaj na životnu sredinu i objediniti sigurnost u saobraćaju, ugodnost i prijatnost vožnje.

Prema nedavnim najavama, Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a ozbiljno pregovara s kineskom kompanijom o izgradnji saobraćajnice kroz Semberiju. Autoput Brčko - Bijeljina dio je mreže autoputeva kojima se RS vezuje za koridor 5C.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije