Krajem sedmice sastanak za izgradnju BBI centra u Bihaću

18.07.2018. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Krajem sedmice sastanak za izgradnju BBI centra u Bihaću

Objekat je trebao biti pušten još u septembru prošle godine, ali realizacija projekta je još na čekanju.

Odluka o izgradnji velikog trgovačko-poslovnog centra u Bihaću, o čemu je poslovni portal Akta.ba ranije pisao, još uvijek nije usvojena. Investitor ovog centra je preduzeće BBI Real estate iz Sarajeva, kompanija koja je do sada izgradila BBI Centar u Sarajevu i još nekoliko drugih projekata.

"Sjednica još nije održana, a mi nemamo informaciju kada planiraju da to stave na dnevni red", kazao je za Akta.ba Sead Živalj, Generalni direktor BBI Real estate.

Ono što dodatno stopira sav ovaj projekat jeste i to da još uvijek nije usvojen Urbanistički projekat BBI galerija kojim bi se moglo ići u daljnu proceduru.

"Ništa se nije pomaklo u cilju usvajanja Urbanističkog projekta na Vijeću grada Bihaća osim što je Komisija za nacionalne spomenike dala pozitivno mišljenje na ovaj projekat zbog blizine Fethija džamije. Naše je mišljenje bilo da uopće ne treba tražiti od Komisije mišljenje ali oni su ih faktički "uvukli" u predmet i još više prolongiralo ianako predug proces", objasnio je Živalj.

Istakao je da se iz Uprave grada Bihaća još uvijek nisu oglašavali "osim što su nas informisali da čekaju stav Komisije za nacionalne spomenike".

Realizacija projekta

Da stvar bude još gora, od samog početka priče oko izgradnje ovog centra, građani Bihaća koji žive u užem središtu grada protivili su se izgradnji ovog velikog trgovačko-poslovnog centra, ali, za sada, kako ističe Živalj nemaju informaciju da je bilo nekih novih rekacija na cjelokupnu priču oko gradnje centra.

Na naš upit oko dugog čekanja na odluku i konačno usvajanje za gradnju od strane grada Bihaća, Živalj je odgovorio: "To bi morali njih pitati".

"Tek protekle sedmice Grad Bihać je dobio saglasnost Komisije za nacionalne spomenike, krajem ove sedmice predstavnici Grada će se naći na službenom sastanku sa predstavnicima BBI u Sarajevu. Više informacija možemo Vam dati nakon navedenog sastanka," kazali su za Akta.ba iz Grada Bihaća.

Podsjetimo, po prvobitnom planu, objekat je trebao biti pušten još u septembru prošle godine, ali budući da od marta 2016. godine čekaju odobrenje zahtjeva za urbanističku dozvolu, realizacija projekta je još na čekanju.

Prema idejnom projektu koji su napravili i dostavili općini Bihać na saglasnost, ima negdje oko 6 700 kvadratnih metara tom prostoru. U toj kvadraturi su uključene tri podzemne garaže, četiri sprata, s tim što je četvrti sprat malo uvučen sa svih strana. Procjena cjelokupne investicije je oko 11,2 miliona KM sa planom zapošljavanja oko 250 radnika.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije