Investicije / PROJEKTI

Kineska korporacija zainteresovana za ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla

Treba reći da se na sastanku razgovaralo o mogućnostima saradnje i investiranja, a da li će se se ideje i realizovati.

02.08.2018. 14:23 / Izvor: Akta.ba

Jedan od pravaca širenja usluga Međunarodnog aerodroma Tuzla je i cargo saobraćaj. Sa tuzlanskog aerodroma već se izvozilo svježe meso, a danas je održan sastanak sa predstavnicima Kineske državne građevinske korporacije (China State Construction Engineering Corporation – CSCEC) koji su zainteresovani za ulaganja na ovom području i širenje ove vrste usluge, pišu Tuzlarije.net.

Domaćini sastanka bili su ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić i direktor MAT-a Rifet Karasalihović. Riječ je o nastavku razgovora o mogućnostima investiranja u Aerodrom Tuzla, koji su započeti protekle sedmice prilikom gostovanja delegacije iz Kine kod premijera Tuzlanskog kantona.

"Prije sedam dana smo ih primili u Vladi TK na čelu sa premijerom, bili su prisutni i svi ministri. Rekli su da ih zanima saobraćajna komunikacija, ceste, autoceste i kada smo rekli za Međunarodni aerodrom Tuzla i njegove mogućnosti, odmah su se aktivirali da se dogovori sastanak. Danas smo prezentirali šta se radi i planira raditi na MAT-u a oni su prezentirali svoju kompaniju. Našli smo se prelimenarno, da su zainteresovani za građevinske radove, kargo centar, klaonice i farme. Cijeli projekat bi koštao oko 500 miliona američkih dolara, od čega bi pola iznosa išlo na građevinske radove. Oni su zainteresovani za mnogo šta, čak i za otvaranje linije prema Republici Kini. Dogovorili smo se za dalje razgovore, u ovo će biti uključeni i Vlada i Skupština TK, kao i Vlada FBiH. Farme bi bile u našoj zemlji, radi se o 4000 farmi koje bi bile ovdje i ogromni cargo centar koji bi mogao da primi sve te proizvode", kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić.

Na današnjem sastanku prezentiran je projekat izvoza halal mesa o čemu je govorio direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović. "Oni u ovom trenutku razgovaraju o mogućnostima ulaganja u MAT. Prezentirali smo naše projekte i rekli šta mi želimo i kako smo pozicionirali tuzlanski aerodrom kao budući cargo centar u ovom dijelu Evrope. Također smo prezentirali naš projekat izvoza halal svježeg mesa u Republiku Tursku i područje Bliskog Istoka. Oni su pokazali zainteresovanost što se tiče same izgradnje farmi u okolini MAT-a koje bi proizvodile to meso, a zatim u izgrađenoj klaonici pripremali za izvoz. Želimo da iskoristimo kapacitete MAT-a, mi možemo u vrlo kratkom roku prebaciti svježe meso u bilo koji dio Evrope i na Bliski Istok. Naše bosansko meso bi se moglo za 5-6 sati konzumirati na području Bliskog Istoka", rekao je Karasalihović.

Predstavnik Kineske državne građevinske korporacije Zuo Bin ponovio je ono što su govorili ministar i direktor. "Zainteresovani smo za tržište u BiH. Najviše u smislu izgradnje i investicija. Vrlo smo zainteresovani za projekte u Tuzlanski kanton, konkretno na Međunarodnom aerodomu Tuzla. Zanima nas ekspanzija aerodroma, cargo saobraćaj i nove linije. Naš cilj je da povežamo ovaj grad sa drugim destinacijam u svijetu. Mi smo vidjeli da se širi broj putnika, želimo ovaj aerodnom povezati i sa drugim avio kompanijama", kazao je Bin.

Treba reći da se na sastanku razgovaralo o mogućnostima saradnje i investiranja, a da li će se se ideje i realizovati, ostaje da vidimo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije