Kinezi i Nijemci bi da grade bolnicu u Doboju

Investicije / PROJEKTI

Kinezi i Nijemci bi da grade bolnicu u Doboju

U Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS su pristigle tri ponude za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

10.08.2018. 08:09 Izvor: / Nezavisne novine

Ako ne bude žalbenog postupka nakon otvaranja pristiglih ponuda i izbora najboljeg ponuđača, kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Doboju mogao bi da bude položen krajem ovog mjeseca ili početkom septembra, nadaju se u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i Upravi bolnice "Sveti apostol Luka".

U Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS su pristigle tri ponude za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

"Sada ide evaluacija ponuda i očekujem da će se krajem mjeseca ili početkom sljedećeg postaviti kamen temeljac i krenuti sa gradnjom", kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Vjerujem da neće biti problema u odabiru ponuđača, neće biti žalbi... Dvije kompanije iz Kine i koliko sam ja čuo jedna kompanija iz Njemačke su ponuđači, tako da su oni živo zainteresovani da ovdje budu partneri u ovom procesu", naveo je Milorad Živković, direktor bolnice "Sveti apostol Luka".

Resorni ministar je podsjetio da će izgradnju nove zdravstvene ustanove finansirati Vlada RS.

"Nije iz kredita, to ide iz budžeta Vlade RS u narednim godinama", rekao je Bogdanić.

Nova bolnica će biti građena uz magistralni put M17 u naselju Usora, koje je u katastrofalnim poplavama 2014. pretrpjelo veliku štetu pa je upravo zbog te činjenice dijelom izmijenjen prvobitni projekat.

"Kad smo pravili prvi projekat, napravljen je projekat u kojem su bile predviđene i neke prostorije ispod zemlje, kao i manji broj kvadrata... Revizijom tog projekta napravili smo tako da se podigne nivo bolnice i da i najniža tačka neće više biti ugrožena od poplave", pojasnio je Živković.

Zdravstvene usluge pacijentima iz desetak lokalnih zajednica koje gravitiraju dobojskoj bolnici do izgradnje novog objekta pružaće se u staroj bolnici, koja zanavljanjem opreme nastoji da parira ostalim ustanovama.

"Ni za tri godine, koliko predviđamo da će trajati izgradnja bolnice, oprema neće zastarjeti i sigurno će biti jedan od glavnih dijelova pružanja zdravstvene pomoći", rekao je Živković.

Kakva je sudbina postojeće bolnice, građene paviljonski davne 1952. godine, još nije utvrđeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije