Mladi poduzetnik Ivan Vila iz Njemačke ulaže u rodni Kupres

11.08.2018. 11:18 / Izvor: Avaz.ba
Mladi poduzetnik Ivan Vila iz Njemačke ulaže u rodni Kupres

Kupres se definitivno ne predaje, uprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana.

Kupres se definitivno ne predaje, uprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih općina u BiH. Iseljavanja i odavde ima, no lokalna vlast, predvođena načelnikom Milanom Raštegorcem Komom, podstaknuta entuzijazmom nekolicine privrednika, čini sve što može da poveća broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja. Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već davno otišli u svijet u potrazi za poslom.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji se poželio vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije. U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izišao ususret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

Njemu i ostalim zainteresiranim poduzetnicima, mlađima od 40 godina, koji žele raditi na Kupresu, općina se obavezala vratiti 80 posto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

"Vila je to iskoristio i već je završen objekt koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene", kazao je Raštegorac.

Mladog kupreškog poduzetnika, niti njegovog oca, nismo našli u Kupresu za vrijeme posjete, ali smo kontaktirali općinsku službenicu i njihovu bližnju rodicu Ivonu Turalija, koja nam je kazala da je pogon završen, kao i unutrašnji radovi.

"Čekaju se samo mašine i 'KMC Kupres' može početi proizvodnju, a radit će sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija", kazala  je Turalija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije