Kinezi zainteresovani za saradnju iz oblasti turizma i sporta

27.08.2018. 12:38 / Izvor: Akta.ba
Kinezi zainteresovani za saradnju iz oblasti turizma i sporta

osti iz Kine izkazali su posebnu zainteresovanost za turističke sadržaje kojima raspolaže Jahorina i Sportsku dvoranu Peki na Palama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić ugostili su delegaciju Okruga Kečeng iz NR Kine, koja je u Istočno Sarajevo došla s namjerom da ponudi saradnju u oblasti turizma i sporta.

Gosti iz Kine izkazali su posebnu zainteresovanost za turističke sadržaje kojima raspolaže Jahorina i Sportsku dvoranu „Peki“ na Palama, koja bi mogla da bude iskorišćena za pripreme polaznike kineske škole košarke i košarkaške klubove iz Kine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da turizam predstavlja stratešku granu privrednog razvoja u Istočnom Sarajevu, zbog čega zaslužuje posebnu pažnju predstavnika gradske vlasti.

Vuković je rekao da je na sastanku sa ambasadorom NR Kine u BiH Čen Bo, koji je nedavno održan u Gradskoj upravi, razgovarano o organizaciji takmičenja nekoliko stotina studenata zemalja članica Grupe ’16 plus 1′ u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, koje bi imalo za cilj promociju turističkih potencijala dva grada.

"Broj kineskih turista na našim prostorima povećava se iz godine u godinu, što pokazuju i zvanični podaci. Smatramo da je to signal da treba pristupiti kreiranju odgovarajuće turističke ponude, odnosno, posebnog turističkog programa za goste iz Kine. Trebalo bi da se bolje predstavimo, da predstavimo sve svoje turističke potencijale i sadržaje kojima raspolažemo, jer veći broj turističkih posjeta omogućava razvoj turizma, ali i naše ekonomije", rekao je Vuković.

Vuković je istakao da će promociji turističkih potencijala Istočnog Sarajeva doprinijeti i predstojeći Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019, za koji se do sada prijavilo oko 1.500 takmičara iz 47 zemalja.

"Drago mi je što su predstavnici NR Kine iskazali zainteresovanost za Sportsku dvoranu ‘Peki’ na Palama, na koju smo veoma ponosni i koja se pokazala kao vrlo opravdan projekat, što potvrđuje i dolazak odbojkaške reprezentacije Srbije na pripreme za najznačajnija evropska i svjetska takmičenja, kao i održavanje velikog broja međunarodnih sportskih turnira", naglasio je Vuković.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je Istočno Sarajevo jedan od najposjećenijih gradova u Republici Srpskoj, jer raspolaže najznačajnijim turističkim potencijalima i sadržajima.

"Turizam je u usponu u našem gradu, kad je riječ o investicijama i proširenju turističke ponude. Protekle zimske sezone posjetili su nas gosti iz 54 zemlje", rekao je Tošić, dodajući da je Istočno Sarajevo jedinstveno u okruženju, s obzirom na to da je okruženo sa četiri planine, da je bogato prirodnim nasljeđem, izvorištima, pećinama.

Predstavnici Okruga Kečeng izrazili su želju da uskoro bude potpisan sporazum o saradnji njihove prefekture i grada Istočno Sarajevo u oblasti turizma i sporta, koji bi omogućio razmjenu turista i sportskih kolektiva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije