Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"

04.09.2018. 12:21 / Izvor: SRNA
Počela sa radom hidroelektrana 'Bogatići-Nova'

Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće "Elektrodistribucija" Pale koje posluje u sastavu "Elektroprivrede Republike Srpske".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor "Elektrodistribucije" Pale Ljubomir Mrda pustili su u rad hidroelektranu "Bogatići-Nova" u opštini Trnovo instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.

Mrda je naglasio da je hidroelektrana "Bogatići-Nova" najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u Republici Srpskoj, a u čiju izgradnju je uloženo znanje, iskustvo i novac. 

On je napomenuo da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana sa centralnim "skada" sistemom za nadzor i upravljanje koji predstavlja svjetski standard u oblasti proizvodnje električne energije.

"Ukupna vrijednost incvesticije, koja je primjer dobrog korištenja naših resursa i obnovljivih izvora energije, iznosi 18,5 miliona KM. Instalisana snaga ove hidroelektrane je 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, a očekivani godišnji prihod oko pet miliona KM. Taj prihod omogućiće dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta", rekao je Mrda novinarima.

On je naglasio da je realizacija ovog projekta uspjeh, kako uprave, tako i svih zaposlenih u preduzeću "Elektrodistibucija" sa Pala.

Mrda kaže da je danas to jedno stabilno, respektabilno i društveno odgovorno preduzeće koje vodi računa o tome da bude zadovoljno više od 60.000 kupaca električne energije u 13 opština u istočnom dijelu Republike Srpske.

"U posljednjih 12 godina` Elektrodistibucije` Pale stavila je pod kontrolu sve troškove poslovanja, a samo po osnovu smanjenja gubitaka električne energije ušteđeno je više od 50 miliona KM, što nam je, uz stoodstotnu naplatu naših usluga omogućilo ulaganja u modernizaciju elektrodistributivne mreže i u stvaranje boljih uslova za rad svih zaposlenih", rekao je Mrda.

On je istakao da je u tom periodu "Elektrodistibucija" sa Pala investirala više od 70 miliona KM u svih 13 opština koje pokriva preduzeće, primljeno je 340 novih radnika, a državi je uplaćeno više od 50 miliona KM, od čega je znatan dio vraćen u budžete lokalnih zajednica.

"Ovo je prilika da svim saradnicima i zaposlenima čestitam na ovakvim uspjesima. Istovremeno, želim da zahvalim predsjedniku Srpske i Vladi, rukovodstvu `Elektroprivrede Srpske` i drugim nadležnim institucijama u oblasti eneregetike na ogromnoj podršci bez koje sigurno ne bismo postigli ovako dobre rezultate", naveo je Mrda.

Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće "Elektrodistribucija" Pale koje posluje u sastavu "Elektroprivrede Republike Srpske".

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je Mrdi upotrebnu dozvolu za hidroelektranu "Bogatići - Nova".

Osim Golićeve, svečanosti su prisustvovali i ministri industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, te druge zvanice i predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i privrednog života Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije