Pri kraju prva faza gradnje sistema za navodnjavanje u dva trebinjska polja

19.09.2018. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Pri kraju prva faza gradnje sistema za navodnjavanje u dva trebinjska polja

Prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, privodi se kraju.

Prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, po obuhvatu najvećeg sistema u regionu koji omogućava korišćenje modernih natapnih metoda, privodi se kraju, a voda bi do prvih domaćinstava i oranica trebalo da stigne već na proljeće i početak naredne poljoprivredne sezone, javlja Radio Trebinje.

"Prva faza se već privodi kraju, a obuhvata izgradnju pumpnih stanica u Petrovom polju i Zasad polju, sa potrebnom opremom i trafostanicama, zatim trasportnih cjevovoda u dužini od 14 i po kilometara, kao i vodozahvata za sistem na Zupcima. Radovi će intenzivno biti nastavljeni izgradnjom sekundarne mreže, čiji je dužina prema ugovorenim poslovima 20 kilometara", rekao je izvršni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija.

Tamindžija ističe da je ukupna ugovorena vrijednost ovih radova preko 9 mil KM, od čega Hidroeletrane na Trebišnjici učestvuju sa 3 mil KM, bez uračunatog PDV-a, 85% preostalog iznosa obezbijedilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a 15% Grad Trebinje.

"Završetak ugovorenih poslova očekuje se do sljedeće poljoprivredne sezone, što znači na proljeće naredne godine, kada će ove obradive površine imati jedan savremeni sistem navodnjavanja, koji će zamijeniti dosadašnji sistem betonskih i zemljanih kanala. Od resornog ministarstva očekujemo i dodatnih 4 mil KM kako bi nastavili razvoj sekundarne mreže", pojasnio je Tamindžija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije