Pušten u rad novi vodovod vrijedan osam miliona KM

29.09.2018. 09:10 / Izvor: SRNA
Pušten u rad novi vodovod vrijedan osam miliona KM

Izgrađeno je 30 kilometara vodovodne mreže, dva bazena, pumpna stanica, više od 30 kilometara dalekovodne mreže i isto toliko putne mreže.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, izvršni direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/ Ilija Tamindžija i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović pustili su jučer u rad vodovod sa izvorišta Udbina, vrijedan osam miliona KM kojim se rješava problem vodosnabdijevanja, nakon više decenija.

Cvijanovićeva je naglasila da je danas veliki dan za Nevesinje, ali da ovo nije jedini projekat koji je urađen u ovoj opštini.

"Biće još mnogo toga što ćemo zajedno raditi. Nećemo ovdje stati. Republika Srpska nema finansijskih problema i može da ulaže u svoje opštine. Ove godine je u različite projekte uloženo 120 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva na otvaranju.

Ona je naglasila da je lokalna vlast kandidovala mnoge projekte koje je Vlada Republike Srpske podržala, među kojima su rekonstrukcija Doma kulture, sportske dvorane, saobraćajnica, škola, vrtića.

"Važno je da čuvamo Republiku Srpsku, da ne damo da nas dijele. Moramo biti okupljeni oko zajedničkih ciljeva", poručila je Cvijanovićeva.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo istorijski dan za Nevesinje.

"Više nećemo gledati u nebo da bismo vidjeli hoćemo li imati vode. Ovaj vodovod dobijamo na poklon od HET-a i još nam treba mali korak da bismo vodu imali u sistemu", rekao je Avdalović.

On je naveo da ova opština, uz pomoć Vlade Republike Srpske, radi na projektu izgradnje prečistača na jezeru Alagovac, te da će Nevesinje već iduće godine imati vodu za piće iz dva izvora.

Avdalović je zahvalio Vladi RS-a i HET-u za novi vodovod, ali i druge projekte koje rade za Nevesinje.

Direktor Hidroelektrane /HE/ "Dabar" Željko Zubac rekao je da je Vlada Srpske dala zeleno svjetlo HET-u i HE "Dabar" da ulože osam miliona KM u ovaj projekat.

On je precizirao da je izgrađeno 30 kilometara vodovodne mreže, dva bazena, pumpna stanica, više od 30 kilometara dalekovodne mreže i isto toliko putne mreže.

Zubac je rekao da je u radove na HE "Dabar" do sada uloženo više od 85 miliona KM, te da se sada prijavilo 19 svjetskih kompanija za finansiranje i gradnju ove hidroelektrane.

On je naglasio da će HE "Dabar", nakon izgradnje, ostati u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske.

Vlada RS-a posljednjih godina uložila je oko 60 miliona KM u različite infrastrukturne projekte u Nevesinju, a samo u posljednjih godinu i po oko 10 miliona KM.

Otvaranju Vodovoda "Udbina" prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, rukovodstvo HET-a i "Elektroprivrede Republike Srpske" i veliki broj građana Nevesinja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije