Nastavak radova na putnom pravcu Tuzla - Čelić

04.10.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Nastavak radova na putnom pravcu Tuzla - Čelić

Početak radova i na ovoj dionici potvrđuje da je Tuzlanski kanton veliko gradilište, kada je u pitanju putna infrastruktura.

Jučerašnjim uvođenjem izvođača radova u posao, nastavljena je i rekonstrukcija dionice regionalnog puta R-459 Tuzla – Dokanj – Šibošnica. Početak radova i na ovoj dionici potvrđuje da je Tuzlanski kanton veliko gradilište, kada je u pitanju putna infrastruktura.

"Ovim projektom kvalitetnom putnom infrastrukturom nastojimo kvalitetnom, modernom saobraćajnicom direktno povezati Tuzlu i Čelić. Time omogućavamo stanovnicima Čelića brzu konekciju sa administrativnim centrom Kantona, a Tuzli brzu komunikaciju prema Brčkom, rijeci Savi i Evropskoj uniji“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ističući da će do kraja ove godine, iznos od 26 miliona KM, koliko je bio ovogodišnji plan za investicije u putnu infrastrukturu na području našeg kantona, biti i premašen.

"Iako je trenutno planirano da se na ovom putnom pravcu uradi dionica dužine oko 1,5 km, očekujem da ćemo kroz rebalans finansijskog plana Direkcije osigurati i dodatna finansijska sredstva, kako bi smo riješili i rekonstruisali i posljednji dio makadamskog zastora na ovom putnom pravcu, te time i u potpunosti modernizovali ovu regionalnu cestu", zaključio je premijer Suljkanović.

"Nažalost još uvijek imamo dio regionalnih puteva koji su pod makadamskim zastorom i naš je glavni cilj da taj problem riješimo, te da modernim saobraćajnicama povežemo sve naše centre i općine u Kantonu. Kada je ova dionica u pitanju očekujem da ona svojim kvalitetom građanima Čelića omogući brzu konekciju prema Tuzli, te da time utičemo na smanjenje unutrašnjih migracija, a s druge strane ona će građanima Tuzle omogućiti kraći i brži izlaz prema Brčkom. To će sigurno rezultirati i rasterećenjem saobraćajne gužve i povećanjem stepena sigurnosti u saobraćaju na magistralnom putu Tuzla – Srebrenik - Brčko", rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

"Kada je u pitanju regionalni pravac Tuzla – Dokanj – Šibošnica ove godine smo iz redovnih sredstava Direkcije izdvojili oko milion KM, i evo danas započinjemo radove na dijelu preostale makadamske dionice u dužini od oko 1,5km. Vrijednost ovih radova iznosi oko 1,4 miliona KM, finansiramo ga iz kreditnih sredstava, tako da možemo reći da je grad Tuzla povukao negdje oko 2,5 miliona KM od Direkcije regionalnih cesta", rekao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije