Kompanija Bosman na proljeće počinje izgradnju novog naselja kod Hadžića

17.10.2018. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Bosman na proljeće počinje izgradnju novog naselja kod Hadžića
OTVORI GALERIJU

Jahić kaže da već postoje interesanti koji su se javili kao potencijalni investitori i u narednom periodu će obaviti razgovore sa njima.

Sarajevska kompanija Bosman početkom 2019. godine, na području općine Hadžići - regija Tarčin, počinje izgradnju naselja Panorama Hills Resort.

Riječ je o kompleksu koji se sastoji od 215 parcela, gdje je na njih 180 planirana izgradnja individualnih stambenih objekata sa svim pratećim sadržajima, potvrdio je ovo za Akta.ba, Sunija Jahić, direktor kompanije Bosman.

"Kao što stoji u idejnom rješenju, naselje će imati sportske terene, hotel koji će biti banjskog karaktera, planirana je i izgradnja mini ski lifta, restorana i tržnog centra. Također, postoji jedna parcela koja će biti namijenjena multifunkcionalnom centru, dok je ostatak parcela namijenjen javnim zelenim površinama, kao što su parkovi i igrališta. Sve pojedinačne parcele variraju između 411,06 m2 i 7189,51 m2 a unutar tih javnih površina nalazit će se i vještačko jezero", kaže Jahić.

Rekao je i da već postoje interesanti koji su se javili kao potencijalni investitori i u narednom periodu će obaviti razgovore sa njima.

"Brzina ulaska u projekat zavisit će od toga da li ćemo izgradnju vršiti sami ili sa partnerom za kojim trenutno tragamo, a od toga će zavisiti i ukupna vrijednost cijelog projekta. Ukoliko to budemo radili vlastitim sredstvima sigurno će izgradnja trajati godinu ili dvije duže, a lakše će nam biti ako budemo našli kvalitetnog i profesionalnog investitora koji će se upustiti u realizaciju projekta. Trenutno nam je planu da sa ovim projektom nastupimo i na sajmovima, gdje ćemo ga prezentirati potencijalnim investitorima i partnerima. Najviše ćemo se bazirati na zemlje kao što su Švedska, Norveška i Švicarska jer smo upoznati sa tim tržištem i mislimo da će se tu naći pravi partner za naš projekat. Mi sa projektom sigurno počinjemo, pokušat ćemo i sa našom bankom da fazno finasiramo ideju i na taj način započnemo realizaciju", kaže Jahić.

Ovo idejno rješenje su kako kaže najviše prilagodili zapadnoj varijanti investitora, ali naravno da će prihvatiti sve druge ozbiljnije investitore. Bosman će se kroz cijeli projekat ponuditi i kao servis u izgradnji ukoliko neki od investitora bude htio sam graditi, ono što će njima kao kompaniji biti bitno, jeste da od samog početka do kraja realizacije projekta budu aktivni učesnici.

Jahić kaže da će se izgradnja naselja vršiti u pet faza. U prvoj fazi će biti izgrađeno 30 objekat jer je na taj način koncipiran i projekat. Izgradnja će se vršiti sa lijeve na desnu stranu, tako da će se prvih 30 objekat moći pustiti u funkciju bez da im bude smetala izgradnja objekata u sljedećim fazama.

"Pozicija naselja je jako dobra, jer se zemljište nalazi na južnoj strani, preko puta naselja Sarajevo Resort, na nadmorskoj visini od 650 m i ima pogled na planinske lance. Ono što je još dobro jeste da cijelo naselje ima obezbjeđen zaseban put koji ne prolazi kroz lokalna naselja. Projekat je ušao i među tri najjača strateška projekta Općine Hadžići pa je tako i sa Općinom dogovoreno da oni za ovaj projekat obezbijede komunalnu infrastrukturu koju ćemo mi kroz naknadu rente i vanjskog uređenja isplatiti", rekao je Jahić.

Pojašnjava da je prilikom pravljenja projekta posebna pažnja posvećena prometnim rješenjima. Sve unutarnje ceste povezane su s postojećim gradskim prijevozom i nalaze se u blizini glavne ceste koja je u neposrednoj blizini autoputa A1.

"Nadam se da ćemo u zimskom periodu koji nam slijedi, više pažnje posvetiti ovom projektu i već na proljeće samoincijativno početi sa izgradnjom nekoliko pokaznih objekata. Sve će zavisiti i od sprovedbe naših drugih projekata na kojima sada trenutno radimo, ali ovaj projekat sigurno uskoro kreće u realizaciju", kazao je Jahić.

Kompanija Bosman specijalizovana je za pružanje usluga iz oblasti održavanja putničkih, teretnih i specijalnih vozila, građevinske mehanizacije i opreme, zemljanih radova, autodijelova, prodaje kamiona, građevinskih mašina i opreme ali i iz oblasti izvođenja radova iz oblasti niskogradnje, zemljanih, tamponskih i asvalterskih radova. Jedan su od bitnih faktora privrednog razvoja na području matične općine Ilidža, Kantona Sarajevo i FBiH.

Kompanija ima više od 100 uposlenih radnika i svojim klijentima pruža vrhunske usluge iz spomenutih oblasti.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije