Za projekt izgradnje hotela "Vidikovac" milion KM - izgradnja naredne godine

02.11.2018. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Za projekt izgradnje hotela 'Vidikovac' milion KM - izgradnja naredne godine

Osim hotela, Grad Sarajevo će izdvojiti i 500.000 KM za ski-stazu koja je, kako su zaključili, neodvojiva cjelina sa žičarom i objektom "Vidikovac", riječ je o dugogodišnjim projektima

Za izradu glavnog projekta izgradnje hotela "Vidikovac" na Trebeviću u prijedlogu budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu planirano je 1.100.000 KM.  

Kako Akta.ba saznaje, aktivnosti na izgradnji hotela “Vidikovac” trebale bi započeti u narednoj godini a prvi korak u realizaciji ovog projekta bit će pribavljanje projektne dokumentacije potrebne za izgradnju.

Izgradnja se vrši u sklopu projekta revitalizacije Trebevićke žičare čije bi uređenje objekata polazne i dolazne stanice, trebalo bi biti okončano do kraja ove godine.

Podsjećamo da je idejno rješenje budućeg objekta hotela "Vidikovac" uradio arhitektonski studio Amira Vuka kao poklon gradu Sarajevu, koji bi nakon svog završetka, kako kažu, trebao biti jedan od najljepših i najreprezentativnijih hotela nekadašnjeg popularnog i omiljenog izletišta Sarajlija.

Arhitekta je idejno rješenje ovoga objekta osmislio kao nasukani "kruzer" u zelenilu. Sastojat će se od tri etaže. Činit će ga hotel sa više od 30 soba, restoran, kafe slastičarna, suvenirnica, spa centar, kongresna dvorana, garaža i drugi prateći sadržaji.

Glavna atrakcija će biti krov s prekrasnim pogledom na Sarajevo, a na drugom nivou su "kabine" za spavanje. Turisti će moći uživati u vidikovcu s kojeg će moći posmatrati Sarajevo i Trebević.

Osim hotela, Grad Sarajevo će izdvojiti i 500.000 KM za ski-stazu koja je, kako su kazali, neodvojiva cjelina sa žičarom i hotelom "Vidikovac", a riječ je o dugogodišnjim projektima.

Ukupni nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2019. je 18.372.170 KM. Samo za kapitalne projekte u koje spadaju i ovi izdvojit će se 4.360.000,00 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije