Tvornica opeke Sarajevo gradi upravnu zgradu i postrojenje za proizvodnju betona

29.11.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Tvornica opeke Sarajevo gradi upravnu zgradu i postrojenje za proizvodnju betona

Trenutno je na javnom uvidu njihov zahtjev za izdavanje okolišne dozvole kod Ministarstva okoliša i turizma FBiH – Sektor za okolišne dozvole.

Tvornica opeke Sarajevo, u sastavu Nexe grupe, planira izgradnju nove upravne zgrada i postrojenja za proizvodnju betona sa pratećim objektima na lokaciji Gladno polje, Ilidža, saznaje Akta.ba.

Trenutno je na javnom uvidu njihov zahtjev za izdavanje okolišne dozvole kod Ministarstva okoliša i turizma FBiH – Sektor za okolišne dozvole.

Gradnja kompleksa je predviđena na lokaciji površine cca 9.580,0 m², dimenzije prostora su cca 140 x 65m u okivru kojih će se nalaziti upravna zgrada, postrojenje za beton, reciklažno dvorište i drugi prateći objekti.

Prema projektnom zadatku predviđena je gradnja upravnog objekta spratnosti P+1, koji je ovim projektom smješten u južnom dijelu parcele. Objekat je namjenjen smještaju administracije i zamišljen da sadrži 20 - 25 radnih mjesta.

Postrojenje za proizvodnju betona, tip "Stetter" biće instalirano na istoj lokaciji na kojoj je postrojenje za eksploataciju gline i tvornicu opeke, za koju je nadležno Federalno mnistarstvo okoliša i turizma izdalo okolišnu dozvolu.

Prostornim planom Kantona Sarajevo za period 2003-2023, navedeni prostor spada u zonu označenu kao zona privrede i mineralne sirovine.

Osnovni proizvod postrojenja za proizvodnju betona, u predmetnom pogonu je sirova betonska masa, koja se transportuje na gradilište i ugrađuje.

Pogon na lokaviji Tvornice opeke d.o.o. Sarajevo proizvodt će hidrotehnički beton, beton sa propilenskim vlaknima, beton sa čelićnim vlaknima, beton sa uvučenim zrakom, beton za šipove, beton za mostove i tunele, kao i betoni otporni na mraz i so.

Maksimalni teoretski kapacitet postrojenja je 80 m3/h betona, a stvarna proizvodnja betona varira zavisno od tržišta. Razmatrajući ovu činjenicu, znači da betonara tokom godine radi promjenjivim kapacitetom i to pojačano u toplijem dijelu godine kada je građevinska sezona u punom jeku, i slabije u zimskom periodu.

Postrojenje, također prati rad gradilišta koje opslužuje - betonara radi punim kapacitetom u vrijeme izvođenja betonskih i armirano-betonskih radova na gradilištu. Dinamika rada postrojenja zavisi i od vrste betona koji se proizvodi.

Specijalni betoni sa dodatkom aditiva zahtijevaju duži proces pripreme nego obična betonska mješavina. To znači da se za isti vremenski period proizvede manja količina specijalnog betona.

Ispred upravne zgrade predviđen je parking za putnička vozila sa 19 parking mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije