Usvojen program revitalizacije "Luke Brčko"

05.03.2019. 08:49 / Izvor: atvbl.com
Usvojen program revitalizacije 'Luke Brčko'

Revitalizacija "Luke Brčko" konačno kreće sa mrtve tačke.

Revitalizacija "Luke Brčko" konačno kreće sa mrtve tačke. Vlada Brčko distrikta je prihvatila kreditno zaduženje od Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Projekat je na stolu već tri godine, ali su sve kočili bošnjački predstavnici. Proširenje i revitalizacija luke koštaće deset miliona eura. 

"Od čega je tri miliona grant. Rok otplate je 15 godina. Kamatna stopa je jedan odsto na taj kredit i grejs period je tri godine. Ali da bi bio operativan i stvarno aktivan, na prijedlog Vlade koji će sad ići u Skupštinu, Skupština mora ovaj kredit odboriti kako bi se isti koristio", istakao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

U Luci ne kriju zadovljstvo zbog povoljnih vijesti iz Vlade. Kažu da je to jedan od najvažnijih privrednih potencijala Brčkog. U planu je pet projekata, od uređenja putne i željezničke infrastrukture, pa do kupovine nove dizalice. 

"Svi oni projekti koji su direktno vezani za "Luku Brčko", a to su plato i dizalica i novi krak, mi možemo odmah to započeti čim dobijemo odobrenje od Skupštine i kad dobijemo potvrdu od Evropske banke da je to gotovo", istakao je Marinko Viljušić, direktor JP "Luka Brčko".  

Viljušić napominje da im je prijeko potrebno i uređenje plovnog puta rijeke Save. Kako saznajemo, u toku je izrada novog projekta, a 18. marta to će biti tema regionalnog skupa, upravo u Brčkom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije