Sarajevska Dariva uskoro u novom ruhu sa sadržajem za sve generacije

11.04.2018. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Sarajevska Dariva uskoro u novom ruhu sa sadržajem za sve generacije

U sklopu rekonstrukcije postojeće šetnice planirana je i dvosmjerna biciklistička staza i taktilna staza za slijepa i slabovidna lica, saznaje Akta.ba

Grad Sarajevo kreće u rekonstrukciju i sanacije šetnice Dariva. Objavljen je poziv za nabavku usluga izrade idejnog projekta rekonstrukcije i sanacije.

Planirani obuhvat za izradu Idejnog projekta rekonstrukije i sanacije šetnice Dariva jeste dio zaštićenog pejzaža Bentbaša a odnosi se na kompletnu šetnica, od "Aleje ambasadora" do mosta "Kozija čuprija".

Vrijednost ovog projekta je 40.000,00 bez PDV-a. Rok za izvršenje je 90 dana.

U sklopu rekonstrukcije postojeće šetnice planirana je i dvosmjerna biciklistička staza i taktilna staza za slijepa i slabovidna lica, saznaje Akta.ba

Cijela šetnica bi trebala biti pod video nadzorom i imati omogućen besplatan Wi Fi.

Izvršit će se i zamjena postojeće VIK mreže i elektroinstalacija na cijeloj dužini.

Projektom će posebna pažnja biti usmjerena na  redizajn mobilijara i urbanih elemenata. Redizajn treba obuhvatiti pješački mosta na ušću Mošćanice u Miljacku, betonske ograde uz rijeku i klupe za sjedenje u zoni Aleje Ambasadora.

Jedan od noviteta na ovom prostoru trebaju da budu dječiji parkovi za sve uzraste a tema parka treba da bude "Laboratorija u prirodi“, u kojoj je smješten takav vid mobilijara koji podstiče razvoj motornih, kognitivnih i emocionalnih vještina kod djece svih starosnih dobi.

Osim dječijih parkova, u ovom dijelu treba da se nađu sadržaji za osobe treće životne dobi i omladinu, te fitnes na otvorenom. Kroz projekt treba omogućiti stvaranje fleksibilne zone za veća okupljanja i kreiranje evenata, te zone u hladovini za boravak. 

Tu su još i česme na mjestima gdje već postoje priključci za vodu, javni mobilni toaleti i drugi sadržaji koji će učiniti ovaj prostor ljepšim i dostupnijim široj javnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije