Potpisana urbanistička saglasnost za izgradnju nulte transverzale

29.08.2019. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Potpisana urbanistička saglasnost za izgradnju nulte transverzale

Napravljen prvi konkretni korak ka izgradnji ove veoma važne saobraćajnice u centralnom gradskom jezgru

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić potpisao je danas urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale i uručio je direktoru Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzi Hulusiću. Time je napravljen prvi konkretni korak ka izgradnji ove veoma važne saobraćajnice u centralnom gradskom jezgru, saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je istakao da, bez obzira na činjenicu što Općina Centar nije nadležna za rješavanje ovog pitanja, nulta transverzala je jedan od najprioritetnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu.

"Meni kao načelniku Općine Centar je iznimno drago da smo danas konačno pokrenuli ovaj projekat sa izdavanjem urbanističke dozvole, čime krećemo u naredni korak, a to je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koje ćemo nadam se što prije riješiti. Administracija Općine Centar je predanim radom uspjela izdati ovu dozvolu. Urbanistička dozvola obuhvata prostor od Vilsonovog šetališta do Ulice zmaja od Bosne, ukupne dužine od 220 metara, a širine od 12 do 15 metara. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa neće biti nimalo jednostavno posebno za dvije parcele koje se nalaze na planiranoj trasi nulte transverzale, gdje je u jednom  slučaju pokrenut spor pred nadležnim sudom, dok je druga parcela opterećena hipotekom u vlasničkom listu. Mi želimo također da ponudimo vlasnicima parcela zamjensko zemljište iste kvadrature kako bismo riješili ove odnose što je moguće prije", objasnio je Ajnadžić.

Tehničke činjenice o planiranoj saobraćajnici je predstavio direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač.

"Ideja za izgradnju nulte transverzale se javila u februaru ove godine nakon čega je naša Direkcija naručila idejni projekat za potrebe izdavanja urbanističke saglasnosti. Završili smo sa procedurom odabira projektanta za izradu glavnog projekta koji je preduslov za izdavanje građevinske dozvole i odabira izvođača radova. Tokom trajanja pomenute procedure Općina Centar je u obavezi da riješi imovinsko-pravne odnose. Prema našim procjenama za građevinske radove izgradnje nulte transverzale na pomenutoj dionici potrebno je oko 200.000 KM, u šta naravno ne ulaze troškovi eksproprijacije zemljišta. Pored saobraćajnog aspekta izgradnjom nove saobraćajnice poboljšat ćemo i ekološki aspekt zagađenja smanjenjem saobraćajnih gužvi na ovom dijelu", izjavio je Kovač. 

Današnjem potpisivanju i uručenju urbanističke saglasnosti za prvu transverzalu su u ime Općine Centar pored predstavnika nadležnih službi također prisustvovali sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić, kao i direktori kantonalnih zavoda za izgradnju odnosno za planiranje razvoja Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, te pomoćnik kantonalnog ministra saobraćaja Zdenko Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije