Dogovori za rješavanje pitanja spoja Gradske brze ceste i Prve transverzale

26.10.2020. 16:51 / Izvor: Akta.ba
Dogovori za rješavanje pitanja spoja Gradske brze ceste i Prve transverzale

Nastavak izgradnje Gradske brze ceste, kao i XII transverzale bili su povod sastanka u Vladi KS, koji je prošle sedmice održan na inicijativu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adija Kalema.

Nastavak izgradnje Gradske brze ceste, kao i XII transverzale bili su povod sastanka u Vladi KS, koji je prošle sedmice održan na inicijativu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adija Kalema.

Radi se o nastavku sastanka koji je održan u JP "Ceste Federacije BiH" 13. oktobra ove godine, kako bi se održao kontinuitet započetih aktivnosti na rješavanju pitanja spoja Prve transverzale i Gradske brze ceste na lokalitetu u neposrednoj blizini hotela "Grand" u Velešićima.

Sastanku su prisustvovali i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, te savjetnik premijera Marija Nenadića Senad Kapetanović. Ispred JP "Ceste Federacije BiH" sastanku su prisustvovali Fata Terzić i Nijaz Hadžikadunić, Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić i Almir Hercegovac, ispred projektnog biroa koji je izradio glavni projekt Prve transverzale Zoran Trobok, te ispred Direkcije za puteve KS Satko Filipović.

Predstavnici JP "Ceste Federacije BiH" upoznali su prisutne da je upućen zahtjev prema Vladi Federacije BiH da se kao prioritetna dionica za izradu idejnog i glavnog projekta Gradske brze ceste, po hitnoj proceduri, proglasi dionica od Pofalića do spoja sa ulicom Patriotske lige. Prema njihovim riječima očekuje se da već na narednom zasjedanju ovo pitanje bude uvršteno na dnevni red.

Dogovoreno je da se u toku ove sedmice održi sastanak sa predstavnicima JP "Željeznice Federacije BiH", kako bi se razmotrila aktuelna problematika oko ishodovanja saglasnosti za izgradnju nadvožnjaka "Grand", koji predstavlja ključnu tačku u realizaciji izgradnje prve dionice Prve transverzale od spoja sa ulicom Kranjčevićeva do spoja sa ulicom Braće Begić, a sve u cilju ostvarivanja permanentne komunikacijske veze naselja Velešići sa ostalim dijelovima grada za vrijeme izgradnje spomenute dionice.

Ministar Kalem je upoznao prisutne da je u toku ishodovanje urbanističke saglasnosti za izgradnju XII transverzale od Stupske petlje do entitetske linije. Glavni projekt ove veoma važne saobraćajnice je u završnoj fazi, te će krajem godine biti predat zahtjev za dobijanje građevinske dozvole.

Podsjetimo, na ovoj dionici, pored postojećih, gradit će se dvije nove saobraćajne trake. Prva faza radova obuhvata saobraćajnicu od Stupske petlje do novog velikog kružnog toka prema Dobrinji, a druga faza se nastavlja od te tačke do granice entiteta.

Kompletan projekt finansirat će Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS, a vodit će ga "Ceste Federacije BiH".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije