Predstavnici entiteta i Brčko distrikta razgovarali o trasi autoputa

29.10.2020. 15:01 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici entiteta i Brčko distrikta razgovarali o trasi autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, bila je tema sastanka gradonačelnika Brčkog Siniše Milića sa predstavnicima JP "Autoputevi RS" i JP "Autoceste FBiH".

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog sastanka gradonačelnika Brčkog Siniše Milića sa predstavnicima JP "Autoputevi RS" i JP "Autoceste FBiH".

Riječ je o koridoru istok – zapad od Bijeljine ka Vukosavlju, i koridoru jug - sjever, od Tuzle ka Orašju, koji prolaze kroz distrikt Brčko, a koji u konačnici čine dio autoputa Sarajevo - Beograd -Sarajevo.

Na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici nadležnih odjeljenja Vlade distrikta i JP "Puteva Brčko" dogovoren je dalji zajednički rad na definisanju kontakt tačaka koridora na administrativnoj granici između Brčkog i entiteta.

Predstavnici nadležnih javnih preduzeća sa nivoa entiteta informisani su da je distrikt Brčko formirao radnu grupu koja će nakon analize i usaglašavanja prostorno planske dokumentacije raspisati javni poziv za definisanje najpovoljnije trase saobraćajnih koridora.

Nakon toga, biće stvorene pretpostavke za razgovor nadležnih organa oko investiciono finansijskih modaliteta gradnje koridora.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoputa od Bijeljine ka Vukosavlju ujedno biti i trasa budućeg gasovoda za koji je zainteresovana Republika Srpska.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije